UN: U Iraku i Siriji borci iz 80 država

Ban Ki-moon: I borba protiv terorizma mora biti u skladu s ljudskim i međunarodnim pravima (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon otkrio je kako je najmanje 15.000 osoba iz 80 različitih država otišlo na ratišta u Siriju i Irak, javlja agencija Anadolija.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, on je kazao da strani državljani koji se bore u Iraku i Siriji ne predstavljaju samo problem za sigurnost, već i za razvoj i stabilnost.

Ističući kako se ova tema ne može gledati samo iz vojnog ugla, generalni sekretar svjetskog tijela rekao je kako se, u okviru borbe protiv terorizma, moraju izbjegavati aktivnosti koji će povećati problem i koji će ugroziti ljudska prava.

“I borba protiv terorizma mora biti u skladu s ljudskim i međunarodnim pravima”, poručio je.

Pitanje finansiranja grupa

Naglasio je da “kidnapiranje i nelegalna prodaja nafte opskrbljuju terorističke organizacije poput grue Islamska država Irak i Levant”.

“Tu, također, možemo ubrojati i trgovinu drogom”, dodao je Ban.

On je naglasio kako “terorističke aktivnosti stvaraju velike rane u društvu”, podsjetivši da milioni građana moraju živjeti u područjima koje su pod kontrolom ekstremista.

Prema UN-ovom izvještaju, ISIL dnevno zarađuje između 846.000 do milion dolara zahvaljujući prodaji nafte, a između 35 i 45 miliona dolara dobila je za posljednjih godinu dana od kidnapiranja ljudi.

Izvor: Agencije