Vrijeme za pregovore s Iranom curi

Pregovori u Beču nisu urodili plodom (AP)

Iran i šest velikih sila još nisu razmatrali mogućnost produžetka pregovora o nuklearnom pitanju, unatoč činjenici da rok za postizanje dogovora istječe za sedam dana, rekao je viši američki zvaničnik navečer.

Visoki zvaničnici iz Irana i šest velikih sila (SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine) okupili su se ove sedmice u Beču u zadnjem krugu pregovora, kako bi prije 24. novembra postigli sporazum kojim bi se prekinule sankcije, a Teheran prekinuo svoj nuklearni program.

“I dalje ostvarujemo napredak u pregovorima, ali još nismo zatvorili sva pitanja i još ne znamo hoćemo li uopće u tome uspjeti”, rekao je novinarima zvaničnik pod uslovom da ostane neimenovan. “O mogućnosti produžetka pregovora još nismo razgovarali”, dodao je.

Probiti rok

Unatoč tome što pregovori traju gotovo godinu dana, iranski i zapadni zvaničnici rekli su da pregovori vjerovatno neće završiti u roku, pa je njihov produžetak najvjerovatniji scenarij.

Rekli su da se tokom sljedeće sedmice može izraditi nacrt budućega sporazuma, ali da će se pojedinosti morati razrađivati mjesecima. Moguć je i novi privremeni sporazum.

Visoki američki zvaničnik opovrgnuo je izvještaje u medijima u kojima je rečeno da je SAD na nedavnom sastanku u Omanu Iranu dao prijedlog sadržan na osam stranica. “Iranci nisu otamo otišli s komadom papira”, rekao je.

Drugi zapadni diplomata rekao je da “pregovori gotovo uopće ne napreduju”, te da se “Iranci ne pomiču s mjesta”.

Iran opovrgava optužbe zapadnih zvaničnika da pokušava, odnosno da je pokušao, steći nuklearno oružje, te odbija prekinuti proces obogaćivanja urana, za koji tvrdi da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Sankcije SAD-a, EU i UN-a smanjile su prihode Irana od nafte i povećale inflaciju i nezaposlenost.

Neke diplomate kažu da je moguće produžavanje pregovora, koji su trebali završiti u julu, dok je iranski zvaničnik rekao da bi mogli trajati do marta.

Izvor: Agencije