Parlament Španije za priznanje države Palestine

Napori iz Evrope rezultat su sve većeg međunarodnog nestrpljenja (Reuters)
Napori iz Evrope rezultat su sve većeg međunarodnog nestrpljenja (Reuters)

Parlament Španije jednoglasno je prihvatio rezoluciju koja je upućena Vladi ove evropske države o priznanju države Palestine, javlja agencija Anadolija.

Glavna stranka u opoziciji, Socijalistička stranka Španije (PSOE) je ranije pokrenula inicijativu o priznavanju države Palestine.

U tekstu rezolucije koji je prihvaćen danas u Parlamentu, nakon određenih izmjena koje je tražila vladajuća Narodna partija (PP), traži se „priznavanje države Palestine“. Inače, riječ je neobavezujućoj rezoluciji koju je predstavila PSOE.

U tekstu rezolucije se dodaje da bi priznanje Palestine kao države doprinijelo sigurnosti obje strane, ali i jačanju mira.

„Inicijativu o suverenoj državi Palestini trebala bi prije svega podržati i Evropska unija, ali i cijela međunarodna zajednica”, navodi se u preporuci parlamenta Španije.

Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Garcia Margallo je nakon zasjedanja u Parlamentu izjavio kako bi trajno rješenje izraelsko-palestinske krize doprinijelo miru i stabilnosti cijelog Bliskog Istoka.

Bez roka

Rezolucija podstiče, također, premijera Mariana Rajoya da „promoviše, u koordinaciji sa EU, priznavanje Palestinske države kao suverene, demokratske, nezavisne zemlje, koja ima svoje granice, koja živi u miru i sigurnosti sa državom Izrael“.

Napori iz Evrope rezultat su sve većeg međunarodnog nestrpljenja zbog Izraela, koji skoro pola stoljeća kontroliše Zapadnu obalu, istočni Jerusalem i drži Pojas Gaze pod blokadom, javlja reporter Al Jazeere Paul Brennan iz Madrida.

„Mnoge zemlje širom Evrope su sve nesretnije blokadom koja mjesecima traje na Bliskom istoku“, rekao je on.

Glasanje „nije obavezujuće, nema vremenski rok za priznavanje i daje Vladi mogućnost da nastavi sa priznavanjem kada bude smatrala da je došlo pravo vrijeme“, rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo reporterima u Briselu u ponedjeljak.

„Ukoliko želimo biti efikasni, ovo priznanje mora biti urađeno u koordinaciji sa Evropskom unijom“, dodao je on.

Do ovakvog razvoja je došlo nakon što su se i druge evropske zemlje odlučile na dodatni pritisak da se izraelsko-palestinski konflikt riješi kroz dvije države.

Britanija i Irska su prošlog mjeseca odobrile slične poteze. Nova švedska Vlada lijeve orijentacije otišla je korak dalje i zvanično priznala Palestinu 30. oktobra, što je rezultiralo snažnim protestom iz Izraela, koji je odmah povukao svog ambasadora iz Stockholma.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U sukobima demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelska vojska ubila je jednog Palestinca. Novi nemiri, koji su počeli prošle srijede – upadom izraelskih vojnika u kompleks Al-Aksa, pojačavaju se nakon jučerašnjih napada u Tel Avivu i na Zapadnoj obali. Tako su jučer u dva odvojena napada ubijene dvije osobe, obje izbodene […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO