Japan: Vanredni izbori zbog pada ekonomije

Zbog podataka o ponovnoj recesiji Abe mora odgoditi drugo povećanje stope PDV-a (Reuters)

Japanski premijer Shinzo Abe u utorak je objavio odluku o raspuštanju donjeg doma Parlamenta i raspisivanju izbora dvije godine prije isteka mandata, te odgodu povećanja poreza na dodanu vrijednost vjerojatno do 2017. godine, izvijestili su mediji.

Abe je to kazao na izvanrednoj sjednici svoje Liberalno demokratske stranke, dan nakon objave podataka o ponovnoj recesiji, zbog koje će morati odgoditi drugo povećanje stope PDV-a na 10 posto, prenosi Hina.

Premijer Japana, čini se, više nema izbora, jer podaci objavljeni u ponedjeljak pokazuju da je gospodarski rast na najnižoj razini i da nema naznaka gospodarskog oporavka.

Abe planira raspustiti Parlament 21. studenoga, a redoviti izbori trebali bi se održati tek krajem 2016. godine, podsjeća agencija Reuters.

Pad popularnosti

Abeova je popularnost pala ispod 50 posto, nakon skandala zbog kojih su dvojica ministara morala podnijeti ostavku.

Analitičari tvrde da će premijer Abe pokušati obnoviti svoj mandat prije nepopularnih poteza 2015. godine, poput ponovnog pokretanja nuklearnih reaktora ili donošenja zakona o inozemnim borbenim zadacima japanske vojske, prvi put nakon Drugoga svjetskog rata.

Parlament bi trebao biti raspušten idući tjedan, a izbori će se vjerojatno održati 14. prosinca i omogućiti Abeu mirniju političku budućnost, te pokretanje novih, neophodno potrebnih reformi.

Izvor: Agencije


Povezane

Objavljene procjene da bi Abe mogao odgoditi nepopularnu odluku o poreznoj povišici i raspisati izbore.

Published On 13 Nov 2014

Japanska Vlada još je u dilemi šta će sljedeće godine raditi kako bi pomogla posustaloj ekonomij. Dio članova Vlade protivi se najavljenom povećanju poreza. Smatraju da bi to dodatno nagrizlo japansku ekonomiju.

Published On 08 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO