UN: Palestini prijeti žešće nasilje

Prekid vatre tek se treba konsolidirati (AFP)

Ujedinjeni narodi upozorili su kako bi se nasilje u Izraelu i na palestinskim teritorijama moglo još pogoršati, ako ne bude brzog povratka za pregovarački stol.

Pomoćnik generalnog sekretara svjetskog tijela Jens Toyberg-Franzen rekao je Vijeću sigurnosti UN-a, koje broji 15 članica, da “povratak pregovorima nije bio nikada važniji”.

“Bez istinske posvećenosti strana sveopćem poboljšanju života Palestinaca možemo očekivati dalje pogoršanje sigurnosne situacije i širenje trenutnog nasilja”, rekao je on, a prenosi Tanjug.

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon prošlosedmične posjete regiji državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerryja, koji je nastajao smanjiti napetost zbog nesporazuma oko svetog mjesta u jerusalemskom starom gradu.

Napetost su još više pojačali planovi Izraela da širi jevrejska naselja.

Sukobi su skoro svakodnevno izbijali na mjestu gdje se nalazi džamija Al-Aqsa, mjesto koje je sveto i za muslimane i za Jevreje.

Sve se ovo događa poslije sedmosedmičnog rata u Pojasu Gaze i dok je na snazi prekid vatre, koji se tek treba konsolidirati.

Mali napredak

Toyberg -Franzen je na sastanku o Bliskom istoku rekao kako ima nekih znakova napretka o obnovi Pojasa Gaze, ali da je situacija osjetljiva.

Izrael je pristao da 800 kamiona s materijalom za rekonstrukciju uđe u Gazu, ali projekti UN-a vrijedni 62 miliona dolara još čekaju odobrenje izraelske vlasti.

Osim toga, ostvaren je mali napredak u uspostavljanju palestinskog jedinstva i jaz između Hamasa, koji dominira u Gazi, i Fattaha, na Zapadnoj obali, još uvijek postoji, a jedinstvo je ključno za obnovu.

Egipat će kasnije u novembru biti domaćin nove runde pregovora da se konsolidira prekid vatre u Gazi, poslije rata u kome je poginulo gotovo 2.200 Palestinaca, a na izraelskoj strani 73 ljudi, navodi AFP.

Toyberg-Franzen je kazao kako sljedeća runda nasilja nikada nije daleko, imajući u vidu da okupacija traje skoro pola stoljeća i činjenice da nema napretka ka dvodržavnom rješenju sukoba.

Izvor: Agencije