U Kunaru stabilno bez američke vojske

Nakon odlaska američkih snaga nekada nestabilna provincija Kunar, na istoku Afganistana, postala je jedna od najstabilnijih u toj državi. Stanovnici kažu kako talibanske snage više ne napadaju afganistansku vojsku, koja sada koristi napuštene američke baze.

Talibani više ne napadaju bazu, zato što u tome ne bi imali podršku stanovništva Kunara. Upravo su zbog toga talibani sve manje aktivni u ovoj pokrajini, a u njoj je, nakon odlaska američkih snaga, relativno mirno i stabilno.

“Nakon odlaska američkih snaga iz pokrajine Kunar sigurnosna situacija se značajno popravila. Dok su američke snage djelovale na ovom području, talibani su blokirali puteve koji vode u provinciju Nuristan. Sada smo, uz pomoć afganistanskih snaga, uspjeli otvoriti te puteve”, kazao je guverner provincije Shujah al-Mulk Jalala.

Stanovnici Kunara imaju više razloga da budu zadovoljni odlaskom snaga SAD-a. Kažu da je ponašanje američkih vojnika bilo u suprotnosti sa lokalnim običajima i tradicijom.

Pozdravljaju odlazak SAD-a

“Stanovnici Kunara pozdravljaju odlazak američkih snaga iz ove pokrajine. Jedan od razloga je to što su te snage ponekad noću izvodile racije u kojima su ginuli civili, među kojima i žene i djeca”, rekao je Asif Rahimi, stanovnik ove pokrajine.

Afganistanske snage smatraju da su, zbog pokazane efikasnosti i poznavanja terena i lokalnih običaja, osvojili simpatije lokalnog stanovništva.

“Na mjestu na kojem stojim nekada je bila američka baza. U njoj su sada snage afganistanske policije. One su u stanju kontrolirati granicu i kontrolne punktove. Moral naših snaga je na visokom nivou”, rekao je načelnik policije Muhammad Dawud.

Prema novom sigurnosnom sporazumu između Washingtona i Kabula, skoro 10.000 američkih vojnika ostat će u Afganistanu kako bi obučavali afganistanske trupe sve do 2024. godine, moguće i duže.

Izvor: Al Jazeera i agencije