Teheran od Kine traži aktivniju ulogu

Iran u oblasti nuklearne industrije planira dugoročnu saradnju s Kinom (EPA)
Iran u oblasti nuklearne industrije planira dugoročnu saradnju s Kinom (EPA)

Zamjenik iranskog predsjednika Ishak Jihangiri tražio od Kine da zauzme aktivniju ulogu u procesu pregovora o iranskom nuklearnom programu, koji se vode između Irana i predstavnika grupe “5+1”.

Iranska novinska agencija IRNA javlja da je Jihangiri primio šefa Centralnog komiteta kineske komunističke partije Menga Jianzhua.

Isti izvor javlja da je Jihangiri tom prilikom izjavio kako iranske vlasti u oblasti nuklearne industrije planiraju dugoročnu saradnju s Kinom i da očekuju kineske investicije u iranske energetske projekte, prenosi Anadolija.

Izrazivši zadovoljstvo povodom nedavnih najava kineskog predsjednika Xi Jinpinga o obnavljanju Puta svile, Jihangiri je kazao da je Iran i u tom kontekstu spreman na saradnju s Pekingom.

Uporedo s tim, o istim pitanjima su telefonom razgovarali šefovi iranskih i kineskih diplomatija Javad Zarif i Wang Yi.

Wang je u tom razgovoru pohvalio iranske napore uložene u pregovore i istakao da su oni stigli u “osjetljivu fazu”, kada obje strane moraju pokazati razumijevanje.

Zahvala Kini

Zarif se zahvalio kineskim delegacijama na podršci u pregovorima i ostvarenju iranskog prava da razvija nuklearnu industriju isključivo u mirovne svrhe.

Iranska delegacija će u utorak otputovati u Beč, kako bi prisustvovala sastanku o nuklearnom programu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Sayed Abbas Araghchi ranije je izjavio da bi konačni dogovor u vezi s nuklearnim programom bio koristan za Iran, ali i za Zapad.

“Mi vrlo ozbiljno shvatamo pregovore prema postizanju konačnog sporazuma o nuklearnom programu. Vidimo da je i suprotna strana vrlo ozbiljna i odlučna o tom pitanju”, istakao je iranski zvaničnik.

Prethodno je 24. novembar dogovoren kao konačni datum kada će biti održan sastanak u okviru pregovora između Irana i grupe zemalja “5+1” (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO