Ruševine i očaj ostaju iza ISIL-a

Grupa Islamska država Irak i Levant priznala je pogibiju nekoliko istaknutih zapovjednika u borbama za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici. U tom gradu su nastavljene borbe između pripadnika te grupe i kurdskih boraca. Podršku kurdskim borcima su pružili avioni koalicije, koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Jaka artiljerijska vatra se čuje u zapadnim dijelovima grada, koji su pod kontrolom kurdskih boraca i pripadnika Slobodne sirijske vojske. Borbe za Kobani vode se od sredine septembra, kada su pripadnici ISIL-a pokrenuli ofenzivu na taj grad. Više od 30 osoba je poginulo u seriji eksplozija koje su odjeknule u Bagdadu i Falluji.

Iračka vojska je saopćila da je 18 njezinih pripadnika ubijeno u samoubilačkim napadima ISIL-a u Falluji. Izvedeni su oklopnim vozilima napunjenim eksplozivom, koje su pripadnici te oružane grupe zarobili u ranijim borbama s Vladinim snagama. Istodobno, vojska tvrdi kako je izvela nekoliko zračnih udara na položaje ISIL-a u tom gradu.

Kuća uništena do temelja

Koalicija za borbu protiv ISIL-a je objavila snimke zračnih udara na položaje u Iraku. Britansko Ministarstvo obrane tvrdi kako su njihovi avioni izveli udar na komunikacijske centre te grupe u iračkoj pokrajini Anbar. Velika Britanija je izvela više napada u Iraku nakon što je Parlament u septembru odobrio sudjelovanje u koaliciji protiv ISIL-a.

Iračka vojska je uspjela protjerati pripadnike ISIL-a iz grada Tuz Khormato, u pokrajini Salahudin. Ali, nakon intenzivnih borbi, grad je potpuno razoren.

Razkhiya Mohammed Ridha nema gdje otići, niti gdje ostati. Kad je ISIL u junu zauzeo Tuz Khormato, njena kuća je uništena u granatiranju. Muškarci iz njene porodice pokušali su se suprotstaviti ISIL-u. Ali, bez podrške, ubrzo su poraženi.

“ISIL nas je napao rano ujutro. Pretresali su kuće u selu i tražili one koji su im pružali otpor. Kad su moj suprug i dvojica sinova ostali bez municije, upali su u kuću i pogubili ih. Spasila sam se tako što sam se s unucima sakrila u podzemno sklonište. Nakon dva dana, izašla sam i vidjela da nam je kuća uništena do temelja. Uzeli su nam i automobil i agregat”, ispričala je Ridha svoju priču.

Više nije mogla govoriti. Njen rođak Hatem Ahmed je nastavio priču o tragediji koja ih je zadesila.

Mala utjeha za stanovništvo

“Izgubili smo 21 člana porodice. Raseljeni smo više od tri mjeseca. Cijela porodica je raštrkana. Jedni su na jugu Iraka, drugi na sjeveru. Neki se nalaze u blizini Kirkuka. Nakon što je naše selo oslobođeno, neki od nas su se vratili. Dočekale su nas ruševine. Od nekada mirnog naselja ništa nije ostalo”, kazao je on.

Razkhiya sa troje unučadi sada živi u kupatilu svoje nekadašnje kuće. U septembru je iračka vojska počela operaciju protiv ISIL-a. Granatiranje i ulične borbe za kontrolu nad gradom donijele su nova razaranja.

“Zbog tolikog fokusa na pobjedu u ratu protiv ISIL-a, gotovo niko ne razmišlja o tome šta poslije. Ciljevi iračke vojske su ući u neki grad, protjerati borce ISIL-a i zauzeti ga. Ali, šta to znači za stanovništvo? Malobrojni koji su ostali žive u bijedi, a oni koji se vraćaju samo pokušavaju spasiti što mogu i pitaju se šta slijedi”, izvijestio je Imran Khan, novinar Al Jazeere.

Grafiti podrške ISIL-u i dalje se mogu vidjeti na zidovima. Jedna od četvrti grada ni prije sukoba nije bila bogata, ali barem je funkcionirala. Djeca sada pretražuju ruševine, dok odrasli koji su se vratili nastoje procijeniti nanesenu štetu. Očajni su jer ne znaju kad će moći obnoviti kuće, ni kada će se moći vratiti u svoj grad, kao ni mogu li od iračke Vlade očekivati ikakvu pomoć.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Istražna komisija UN-a objavila je dug popis zločina ISIL-a, potkrijepljen izjavama žrtava i svjedoka.

14 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO