Novom lideru Rumunije prioritet borba protiv korupcije

Novoizabrani predsjednik Rumunije Klaus Iohannis u ponedjeljak je pozvao Parlament da poništi zakonski prijedlog o amnestiji za korupciju, pokazavši brzinu u ispunjavanju obećanja iz predsjedničke kampanje i nakani da umiri evropske partnere zabrinute korupcijom koja hara tom bivšom komunističkom zemljom, jednom od najsiromašnijih u EU.

Iohannis (55), porijeklom Nijemac, a od 2000. gradonačelnik vrlo uspješnog grada Sibiua, u centru države, položit će zakletvu za novog šefa države u decembru, nakon što je u nedjelju nanio neočekivani poraz svom protivkandidatu, aktualnom socijaldemokratskom premijeru Victoru Ponti.

Ako Ponta ostane premijer, Rumunija će, kao i u posljednje dvije godine, imati još jednu kohabitaciju, što bi moglo stvoriti destabilizirajuću podjelu unutar izvršne vlasti.

Novi predsjednik je u drugom krugu izbora uspio zaostatak od 10 postotnih bodova pretvoriti u uvjerljivu pobjedu, nakon što su problemi s glasanjem izvan države, kako se čini, pokrenuli tabor Pontinih političkih protivnika, a preokret se dogodio i zbog mobilizacije mladih, ističu analitičari.

„Dokazat ću da je Rumunija ozbiljan, pouzdan i dugoročan partner“, rekao je Iohannis na konferenciji za novinare.

Nove tenzije

Analitičari su uoči izbora isticali da bi pobjeda Ponte mogla Rumuniju učiniti stabilnijom jer bi glavne poluge vlasti držao jedan blok. Suprotno tome, iako se ogradio od grubog stila dosadašnjeg predsjednika, Iohannisova pobjeda bi mogla potaknuti nove političke tenzije.

„Odnosi između socijaldemokratskog premijera i predsjednika iz redova desnog centra će najvjerojatnije biti napeti“, kazala je analitičarka Otilia Dhand, no dva čelnika države iz različitih opcija i ne mora biti loše rješenje.

„U prvo bi vrijeme politička situacija mogla biti nelagodna i nestabilna, ali dugoročno gledajući, predsjednik s drugog kraja političkog spektra od vlade bi mogao pridonijeti krhkoj nezavisnosti pravosuđa”, smatraju iz banke UniCredit.

Iohannis, koji je pobijedio sa 55,8 posto glasova, obećao je da će raditi na jačanju pravne države i da će se zauzimati za nezavisnost pravosuđa. Ponta je osvojio 44,2 posto, a nakon objave rezultata čestitao je Iohannesu na pobjedi, odbacivši za sada mogućnost ostavke na premijersku dužnost.

Po privremenim podacima, konačna stopa odaziva premašuje 62 posto, što je rekord za tu državu.

Ovo su sedmi predsjednički izbori od pada diktatora Nicolaea Ceausescua prije 25 godina.

Objava na Facebooku

Iohannis je i prije objavljivanja prvih rezultata proglasio pobjedu, nakon što je Ponta priznao poraz.

„Pobijedili smo. Zahvaljujući vama, počinje razdoblje nove Rumunjske. Rumunjska kakvu želimo nije zemlja sukoba ili osvete“, napisao je na Facebooku.

Nešto ranije, Ponta je priznao poraz u drugom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora, ali je rekao kako ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto predsjednika vlade, prenose agencije.

„Pozvao sam Iohannisa i čestitao mu. Mi smo demokratska zemlja. Narod je uvijek u pravu“,  rekao je novinarima, te najavio kako će nastaviti voditi vladu do parlamentarnih izbora, zakazanih za 2016. godinu.

„Odbijam bilo kakve glasine da ću podnijeti ostavku, sve dok me to ne upitaju da uradim moje kolege. Nema razloga za ostavkom“, rekao je Ponta koji je u prvom krugu izbora, održanim prije dva tjedna, uvjerljivo pobijedio Iohannisa.

Iako premijer ima izvršna ovlaštenja, u Rumunjskoj predsjednik imenuje premijera, suce, tužitelje, šefove obavještajnih službi, a može i zaustaviti vladine prijedloge.

Iohannis  je pripadnik njemačke manjine i dolazi iz Nacionalno liberalne stranke, a na mjestu predsjednika zamijenit će Traiana Basescua, koji je na čelu države bio 10 godina.

Predsjednički izbori smatraju se ključnim testom za Rumunjsku koja, nakon dvogodišnje paralizirajuće kohabitacije između političkih protivnika Ponte i Basescua, mora što prije da provede reforme, naročito u javnoj administraciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije