Najveća svjetska vježba nuklearne inspekcije

Ujedinjeni narodi će osnovati novu organizaciju zaduženu za provođenje sporazuma kojim se ograničava nuklearno testiranje.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja postoji već 18 godina, ali nije stupio na snagu, jer ga nisu ratificirale vodeće svjetske nuklearne sile.

Međutim, organizacija je počela vježbu u Jordanu. Cilj je provjeriti sposobnosti za utvrđivanje da li je na nekom mjestu došlo do nuklearne eksplozije, ali i potaknuti konačnu ratifikaciju sporazuma. 

Riječ je o najvećoj i najsloženijoj vježbi nuklearnih inspekcija od nastanka ove organizacije. Pripremana je četiri godine, a obuhvatit će područje od 1.000 kvadratnih kilometara u blizini obale Mrtvog mora. Cilj je dokazati da će potencijalnim kršiteljima sporazuma biti nemoguće izbjeći da ih organizacija otkrije.

“Na primjeru tri najavljena nuklearna testiranja Sjeverne Koreje dokazali smo da možemo otkriti bilo kakvu eksploziju do koje je došlo tokom testiranja, a sada smo u završnoj fazi potvrđivanja svojih metoda putem terenske vježbe u Jordanu. Na ovaj način dokazat ćemo da smo potpuno spremni za otkrivanje svih oblika eksplozija do kojih dolazi tokom razvoja nuklearnog oružja”, kazao je Lassina Zerbo, izvršni sekretar organizacije.

U ovom fiktivnom scenariju inspektori pokušavaju utvrditi je li došlo do nuklearne eksplozije. Uzorci se prebacuju u centar operacija i testiraju. Blizu 150 tona najnaprednije opreme dopremljeno je u Jordan zbog vježbe koja će trajati 45 dana.

Tu je i jedini mobilni uređaj takve vrste u svijetu, koji ispituje uzorke plemenitog radioaktivnog plina argona, koji se u prirodi ne nalazi u slobodnom stanju. Zato je pronalazak ovog plina neoboriv dokaz nuklearne eksplozije.

Unutrašnja politička pitanja

Međutim, sporazum koji postoji već 18 godina još nije stupio na snagu. Iako ima 183 potpisnice, još 44 države u posjedu nuklearne tehnologije moraju ga potpisati i ratificirati prije nego što postane obavezujući, podsjeća novinarka Al Jazeere Nisreen el-Shamayleh, koja se javila sa područja Mrtvog mora u Jordanu.

“Osam država još se dvoumi u vezi s potpunim prihvatanjem međunarodnog sporazuma, koji zabranjuje nuklearna testiranja. Tri se nalaze u ovoj regiji: Izrael, Iran i Egipat. Iz organizacije se nadaju da će ova velika vježba to promijeniti i potaknuti navedene države da ratificiraju sporazum”, navela je.

Zvaničnik ove organizacije za informiranje Thomas Mutzelburg ističe kako od ovih osam država “nijedna osim Sjeverne Koreje, zapravo, ne vrši nuklearna testiranja, niti ih najavljuje… Znači, unutrašnja politička pitanja glavni su razlog koji ih sprečava da ga prihvate.”

Ni Sjeverna Koreja, Pakistan i Indija nisu potpisali sporazum. Organizacija se nada da će, kada bude ratificiran, zaustaviti globalnu utrku za nuklearnim naoružanjem i spriječiti bilo koju zemlju da razvije nuklearno oružje ili poboljša postojeće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO