Ljekar iz Sijera Leonea preminuo od ebole

Salija se zarazio ebolom dok se brinuo za pacijente u zemlji iz koje potiče (EPA)

Ljekar iz Sijera Leonea koji se liječio od ebole u bolnici u američkoj saveznoj državi Nebraska preminuo je u ponedjeljak, saopćio je Medicinski centar Nebraske.

“Izuzetno nam je žao što moramo objaviti da je treći pacijent koji se kod nas liječio od virusa ebole, doktor Martin Salija, preminuo od uznapredovalih simptoma te bolesti”, navodi se u saopćenju bolnice, a prenijela je agencija AFP.

Salija, koji je rođen u Sijera Leoneu, ali je živio u SAD-u, zarazio se ebolom dok se brinuo za pacijente u zemlji iz koje potiče.

Primio eksperimentalni lijek

On je u subotu prebačen u Nebrasku radi liječenja.

“Doktor Salija je po dolasku u bolnicu u subotu pokazivao uznapredovale simptome ebole, uključujući otkazivanje bubrega, a bio je priključen i na respirator”, saopćila je bolnica.

U saopćenju se dodaje da je pacijent primio krvnu plazmu koju je donirao čovjek koji je preživio ebolu, kao i eksperimentalni lijek “Zi Map”.

Salija je bio deseti pacijent koji se liječio, a drugi koji je preminuo u SAD-u od ebole.

Umro i Marcel Rudasingwa 

Zvaničnik kojeg su Ujedinjeni narodi imenovali za borbu protiv ebole u Gvineji umro je u ponedjeljak u Conakryju, mjesec dana poslije imenovanja, saopćeno je iz UN-a, ali nije objavljen uzrok njegove smrti.

Nije se moglo saznati da li je 59-godišnji Marcel Rudasingwa s ruandskim državljanstvom eventualno umro od ebole, koja se pojavila u decembru 2013. godine na jugu Gvineje.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon imenovao je Rudasingwu 8. oktobra za koordinatora Misije UN-a za Gvineju (UNMEER) u borbi protiv ebole.

On je stigao u Gvineju koja je imala 1.166 smrtnih slučajeva od oko 5.000 u cijeloj Zapadnoj Africi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

On je 20 godina radio za UNICEF u Keniji, Maliju, Gvineji i Danskoj.

Izvor: Agencije