Karantin u Holandiji zbog ptičije gripe

Radnici sa zaštitnom opremom počeli su jutros ubijati piliće u gradiću Hakendropu (EPA)

Nizozemske vlasti uvele su jutros karantenu i strogu zabranu transporta pilića nakon što je na jednoj farmi otkrivena ptičja gripa, dok je drugi oblik te bolesti pronađen u jednom uzgajalištu pataka u Britaniji.

Najmanje 150.000 pilića bit će ubijeno i spaljeno nakon što je na farmi u gradiću Hekendorpu pronađen virus H5N1, koji može prijeći i na ljude, priopćile su nizozemske vlasti.

Stručnjaci kažu da se virus, koji se prvo pojavio u Aziji prije šest godina i zamalo izazvao pandemiju, vrlo brzo širi među pticama, ali da se ljudi mogu zaraziti jedino ako su dugo u bliskom kontaktu s peradi.

Kako bi se otklonio svaki rizik, radnici sa zaštitnom opremom počeli su jutros ubijati piliće u Hakendropu i uvele karantenu u krugu od 30 kilometara od farme.

Ptičja gripa i u Britaniji

Ptičja gripa koja se pojavila na jednoj farmi pataka u sjevernoj Engleskoj mogla bi biti povezana s jako zaraznim sojem virusa otkrivenim ovoga vikenda na farmi peradi u središnjoj Nizozemskoj, kao i sa slučajem zabilježenim ranije ovoga mjeseca u Njemačkoj.

Čelnik Svjetske organizacije za zdravlje životinja rekao je za Reuters da bi slučajevi izbijanja te bolesti mogli biti povezani budući da taj virus najčešće prenose divlje ptice.

Britanske vlasti su priopćile da je taj soj virusa jako opasan za perad, ali da za ljude predstavlja tek minimalnu opasnost te da se ne radi o smrtonosnom virusu ptičje gripe H5N1.

Nema rizika za ljude

Oko farme u Yorkshireu napravljena je 10-kilometarska zona nadzora i svih 6.000 pataka bit će usmrćeno.

„Rizik za javno zdravstvo je vrlo nizak i nema rizika za prehrambeni lanac“, potvrđeno je u britanskom Ministarstvu za okoliš, hranu i poljoprivredne poslove.

Britanija je imala slučaj H5N1 kod ptica 2008. i iako je otad bilo prijavljenih slučaja, nijedan od njih nije bio opasni soj.

Početkom mjeseca u Njemačkoj je otkriven visokopatogeni virus ptičje gripe H5N8, a u rujnu je Rusija izvijestila o prvim slučajevima još jednog opasnog soja H5N1.

Izvor: Agencije