FARC oteo generala, obustavljeni pregovori

Vlada Kolumbije je obustavila mirovne pregovore s pobunjeničkom grupom FARC nakon otmice generala kolumbijske vojske.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) osnovane su kao oružano krilo Komunističke partije te zemlje i borbu počinju 1964. godine. To je najveća i najstarija pobunjenička grupa u Latinskoj Americi. Protivnici su Vlade Kolumbije.

Kolumbija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija FARC smatraju terorističkom organizacijom. Odgovoran je za brojna ubistva i otmice, a smatra se kako se finansira trgovinom narkoticima. U toku je opsežna potraga za generalom i još dvije otete osobe.

Sukob između kolumbijske Vlade i pripadnika FARC-a jedan je od najdugotrajnijih u svijetu. Mirovni pregovori, koje je 2012. godine najavio predsjednik Juan Manuel Santos, probudili su nadu da će mir konačno biti postignut. Međutim, dvije godine kasnije sporazuma nema, a vlasti su nakon otmice jednog generala odlučile u potpunosti obustaviti pregovore.

General Ruben Dario Alzate ušao je na teritorij pod kontrolom FARC-a u civilnoj odjeći, izvijestila je Lucia Newman, novinarka Al Jazeere.

Rano za prognoze

John Lindsay-Poland iz Programa za pomirenje u Kolumbiji kaže: “Jedna od stvari koje su posebno zanimljive u ovom slučaju je to što je general, izgleda, dobrovoljno ušetao na teritorij pod kontrolom FARC-a, prekršivši time sigurnosne protokole kolumbijskih oružanih snaga.”

Sukob u Kolumbiji traje od 1964. godine, kada je osnovana najveća gerilska grupa u zemlji, inspirirana marksističkim učenjima. Raniji mirovni pregovori propali su zbog neuspjeha da se postigne sporazum o demilitarizaciji velikih dijelova zemlje, što je FARC-u omogućilo da ojača i razvije trgovinu drogom, kojom finansira operacije.

Proteklih godina mnoge pobunjeničke vođe su uhvaćene ili ubijene, a broj pripadnika grupe je prepolovljen. Posljednji pregovori između Vlade i FARC-a počeli su u Oslu prije dvije godine. Nastavljeni su na Kubi, gdje je fokus bio na pravima porodica žrtava, vlasništvu nad zemljom, trgovini drogom i reintegraciji pobunjenika u društvo. Međutim, jedan od najvećih izazova je to što se pregovori vode dok sukob još traje.

“Otmica generala sigurno će biti novo oružje u rukama onih koji se od početka protive mirovnom procesu, tvrdeći da se s teroristima ne smije pregovarati. A predsjedniku Santosu sada će biti mnogo teže pristati na bilo kakve ustupke pobunjenicima, ako i kada mirovni pregovori budu nastavljeni”, izvijestila je Newman.

Još je rano za prognozu koliku bi dugoročnu štetu ovaj incident mogao nanijeti zemlji koja desetljećima ne zna za mir.

Izvor: Al Jazeera