EU: Širi popis sankcioniranih zbog Ukrajine

Moskva niječe optužbe da u Ukrajinu šalje svoje vojnike i vojnu opremu (EPA)
Moskva niječe optužbe da u Ukrajinu šalje svoje vojnike i vojnu opremu (EPA)

Europska unija je u ponedjeljak odlučila proširiti popis osoba sankcioniranih zbog umiješanosti u sukob u Ukrajini imenima još nekih proruskih separatista s istoka zemlje.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na sastanku u Bruxellesu su proširili popis osoba kojima je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina u EU, na koji su dodani još neki proruski separatisti iz istočne Ukrajine.

Druge pojedinosti o tome, kao ni broj osoba koji će biti dodan na popis, zasad nije poznat.

Dopunjeni popis pripremit će do kraja ovoga mjeseca službe EU-a, prenosi Hina.

Do sada je na popisu 119 osoba, uglavnom proruskih separatista na istoku Ukrajine, ruskih oligarha, političara i bliskih suradnika predsjednika Vladimira Putina te nekoliko poduzeća.

Sankcije još nisu postigle cilj

EU je od početka ukrajinske krize u dva navrata uveo gospodarske sankcije protiv Rusije na financijskom, energetskom i obrambenom području, a zaoštravanje tih sankcija za sada nije predviđeno. 

Ne isključuje se mogućnost da o tome odlučuju čelnici EU-a na summitu u prosincu.

Sankcije do sada nisu postigle željeni cilj, a to je promjena ruske politike prema Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin, koji je sudjelovao u radu sastanka u Bruxellesu, pozvao je EU da uputi oštru poruku Rusiji.

“Vrijeme je da se formulira jasna poruka Moskvi, u kojoj će se ruskim vlastima poručiti da će svaka nova destabliziracija stanja u Ukrajini potaknuti dodatne mjere EU-a”, rekao je Klimkin za AFP, dodavši kako se Kijev nada sudjelovanju u sastanku na visokoj razini s ruskim predstavnicima.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Sastanak bi trebao biti održan ovaj tjedan pod okriljem EU-a, a njegovi sudionici trebali bi se angažirati na oživljavanju primirja zaključenog u Minsku 5. rujna.

Otprije nekoliko tjedana na istoku Ukrajine pojačani su sukobi, a Kijev optužuje Rusiju da onamo šalje svoje vojnike i vojnu opremu, što su NATO i OESS potvrdili.

No, Moskva tu optužbu kategorički niječe, a predsjednik Putin tvrdi da se pobunjenici oružjem opskrbljuju sami.

‘Sankcije same po sebi nisu cilj’

Ukrajinske vlasti izvijestile su da je u posljednja 24 sata na istoku Ukrajine ubijeno šest vojnika i tri policajca.

U napetom ozračju na terenu, ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su raspravljali o strategiji koju će primijeniti prema Ukrajini i Rusiji.

EU, koja je uvela sankcije pojedincima, u ovom trenutku ne razmatra mogućnost pooštrenja ekonomskih sankcija i želi ponuditi ruku ruskome predsjedniku kako bi ga dovela za pregovarački stol.

“Sankcije same po sebi nisu naš cilj. One mogu biti instrument ukoliko dolaze s drugim solucijama”, objasnila je šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

“Treba održati pritisak, ali i razgovarati s Putinom, bez obzira na to koliko zamršeno bilo”, smatra nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

Izvor: Agencije


Povezane

Ambasadori članica Evropske unije nisu dali preporuku za promjene, ocijenjeno da nema promjene na terenu, ni u stavu Rusije.

29 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO