Spasioci više ne bacaju pojaseve migrantima

Stotine hiljada migranata žele ilegalno doći do Evrope preko Mediterana. Italijanska mornarica donedavno je imala mandat da spasi unesrećene, a sada je ulogu preuzela Evropska unija.

Međutim, nova misija pomoći će samo migrantima koji uspiju doći do italijanske obale.

Nedaleko od otoka Lampedusa finski spasioci traže brodove sa imigrantima. Do početka ovog mjeseca patrola je išla gotovo do sjeverne Afrike. Sada moraju biti u krugu 50 kilometara od obale da ih primijete.

“Nastojimo da nas ne primijete, kako ne bi namjerno bacali pojaseve za spašavanje ili slične stvari. Imali smo praksu da, čim nas primijete, skaču u vodu da ih spasimo. Ali to više neće biti tako”, kaže Lauri Pakkala.

Rezanje troškova

Operacija Triton, koju finansira Evropska unija, zamijenila je italijansku misiju spašavanja na moru. Jedan portugalski brod je jedino s čim raspolažu. Zadatak misije je patrola do granice, ništa dalje.

Ova godina je najsmrtonosnija za imigrante na Mediteranu. Tri hiljade ih je poginulo u pokušaju da dođu do Evrope, 150 hiljada je spašeno, ali 11 miliona dolara troškova postalo je nesnošivo.

Rezanje troškova operacije spašavanja dovela je do optužbi da Evropa okreće leđa ljudima u očaju, baš kada se i vrijeme pogoršava.

Prošle sedmice su valovi bili visoki i do nekoliko metara. Čak se i portugalski brod teško nosi s tim. Ali, imigranti i dalje rizikuju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada