Otrov za štakore povezan sa smrću Indijki

Sterilizacija žena se redovno organizuje u raznim indijskim državama (Reuters)

Tablete povezane sa smrću najmanje petnaest žena koje su se podvrgnule postupku sterilizacije u Indiji vjerovatno su sadržavale hemijsku komponentu koja se koristi u otrovu za štakore, izjavila su u subotu dva visoka zvaničnika u indijskoj državi Chhattisgarh.

Preliminarni testovi tableta antibiotika ciprocina otkrili su da su one sadržavale cink fosfid, rekao je za Reuters zvaničnik Siddhartha Pardeshi.

Antibiotici su podijeljeni ženama prilikom masovne sterilizacije održane prije sedam dana u toj osiromašenoj državi. Najmanje 15 žena je umrlo.

Analiza tableta

Vlasti su naredile analizu tableta nakon što je otkriveno da je cink fosfid nađen u obližnoj fabrici Mahawar Pharmaceuticalsa, firme u centru istrage smrtnih slučajeva prilikom provedbe masovne sterilizacije u sklopu vladinog programa za porodično planiranje, kazali su zvaničnici.

Uzorci lijekova poslani su u laboratorije u Delhiju i Kolkati kako bi se potvdilo da su tablete kontaminirane kao što je pokazala preliminarna analiza, rekao je Pardeshi.

Brojne su žene još uvijek hospitalizirane.

Sterilizacija žena redovno se organizuje u raznim indijskim državama u sklopu državnog programa kontrole rađanja u zemlji s više od 1,2 milijarde stanovnika.

Prošle je godine sterilizovano četiri miliona ljudi, većinom žena jer se vazektomija, podvezivanje sjemenovoda, puno rjeđe provodi iako je taj zahvat jednostavniji i znatno manje komplikovan od postupaka koji se izvode nad ženama.

Izvor: Agencije