Jemen: Civili drže 60 miliona komada oružja

Oružje se slobodno može kupiti - poput voća i povrća (Anadolija)

Civilno stanovništvo u Jemenu, u kojem živi 25 miliona osoba, a koji je često poprište nasilje i sukoba, u svome posjedu ima oko 60 miliona komada oružja, piše Anadolija.

Prema zvaničnim podacima Vlade Jemena, u zemlji se nalazi 60 miliona komada oružja dok postoji bojazan da bi taj broj mogao dodatno porasti zbog sve češćih oružanih sukoba u posljednje vrijeme.

U zemlji, u kojoj naoružane grupe pokušavaju uspostaviti vlast, prodaja i cijene oružja posljednjih mjesecu su rekordne.

Profesor sociologije sa Univerziteta El-Hudeyde Nebil es-Sherjebi smatra da se oružje slobodno preprodaje na ulicama ove zemlje što je, kako kaže, vrlo zabrinjavajuće.

“U zemlji postoji nedostatak autoriteta što je uzrokovalo rast krijumčarenja oružja. Dešavale su se i krađe oružja iz vojnih baza koje se kasnije slobodno preprodavalo”, smatra ovaj profesor.

Ističe da bi moglo doći do rasta prodaje oružja narednih godina jer ne postoje mjere kojima bi se zaustavilo širenje i preprodaja oružja i municije.

Oružje na pijaci

“Narod u Jemenu voli nositi oružje. U ovoj zemlji jedna osoba u prosjeku posjeduje dva komada oružja. Mnogi su od prodaje oružja napravili pravi biznis”, objašnjava profesor es-Sherjebi, dodajući da bi u slučaju rata takvo stanje samo dodatno destabiliziralo zemlju.

“Kod stanovnika Jemena se mogu naći čak i tenkovi. Ovolike količine oružja kod civila bi moglo uzrokovati vrlo katastrofalne posljedice ako bi u zemlji došlo do nekog rata”, kaže Nebil es-Sherjebi.

Inače, u jednom dijelu grada poznatijem kao čaršija Juhane moguće je naći trgovce oružjem kod kojih se na otvorenom mjestu mogu kupiti razne vrste oružje.

Oni tvrde kako oružje kupuju u gradovima kao što je Sada gdje se slobodno može kupiti poput voća i povrća.

Jedan do trgovaca oružjem Abdusselam el-Mecidi ističe kako stanovnici Jemena vole kupovati oružje, dodajući kako “mnogi ne izlaze iz kuće bez oružja”.

“Trenutno su vrlo traženi pištolji Glock, američke proizvodnje, čija cijena se kreće oko 3.200 dolara. Tražen je u ruski Makarov PM čija cijena počinje od 1.700 dolara. Oružje se isto tako ilegalno izvozi i u Saudijsku Arabiju”, kazao je ovaj trgovac oružjem.

Prema zakonu Jemena, građanima nije zabranjeno da posjeduju oružje.

Izvor: Agencije