Indijska vlada poticajima pomaže siromašne

Indija se više ne protivi provođenju ‘Bali paketa’. Ova država kupuje žitarice od domaćih poljoprivrednika po cijeni većoj od tržišne.

Onda dio prodaje siromašnim domaćinstvima, a ostatak ide u državne rezerve. Time bi uskoro mogla premašiti ograničenja za državne poticaje koja je postavila Svjetska trgovinska organizacija (WTO).  

No, ove sedmice Indija je sa Sjedinjenim Državama postigla sporazum na osnovu kojeg će moći nastaviti sa svojom praksom.

Archana Thakur svakodnevno se bori da prehrani porodicu, a pošto živi ispod granice siromaštva, ima pravo popusta na hranu.

„Ovi poticaji predstavljaju veliku pomoć za moju porodicu. Kada ih ne bismo imali, život bi bio još teži. Već imamo mnogo troškova“, kaže Archana.

Više od polovine indijske populacije, šest stotina miliona ljudi, kupuje osnovne žitarice, poput pšenice i riže, putem državnog Javnog distributivnog sistema, koji često opisuju kao najveći program pomoći u hrani kojim upravlja jedna svjetska Vlada.

Jednim udarcem dvije muhe

Gomilaju se vreće žitarica. Da bi nahranila stotine miliona porodica, Vlada skladišti hranu koju proizvode domaći poljoprivrednici. A to je do sada bio trn u oku pregovaračima iz Svjetske trgovinske organizacije.

Indija je postigla dogovor sa SAD-om, državom čijim se stavovima o dozvoljenoj količini rezerve žitarica dugo protivila. Ali, pojedini promatrači kažu da je stvarni problem u indijskoj domaćoj prehrambenoj politici. 

Koristili smo mjere, rezerve i poticaje kako bismo jednih udarcem ubili dvije muhe. Osiguravali smo hranu građanima i posao poljoprivrednicima. Ali, vjerujem da oba cilja možemo postići uz manje troškova. 

Poljoprivredni poticaji Vladu Indije godišnje koštaju milijarde dolara. To je veliki teret u trenutku usporenog ekonomskog rasta. Ali, pojedini aktivisti kažu da su ti troškovi nužni.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera