UN: ISIL čini ratne zločine

Djeca su prisiljavana gledati bičevanja i amputacije, navodi se u izvještaju (AP)

UN-ova istražna komisija optužila je u petak grupu ISIL da zavodi “teror” u Siriji čineći zločine protiv čovječnosti i zatražilo je da se njegove vođe izvede pred Međunarodni krivični sud.

U prvom iscrpnom izvještaju koje je u petak objavljeno u Ženevi, istražna komisija za zločine u Siriji, koju je osnovalo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, iznosi dug popis zločina potkrijepljenih s tristotinjak iskaza žrtava i svjedoka.

U njemu osuđuje zločine nad etničkim i vjerskim skupinama, odsijecanje glava, spolno ropstvo i trudnoće kao posljedicu silovanja.

Grupa “želi upravljati svim aspektima života civila pod njenom kontrolom pomoću terora, indoktrinacije i pružanja usluga poslušnicima”, ističe se u izvještaju.

“Naoružana grupa vodi politiku diskriminacijskih sankcija kao što su porezi i prisilna obraćenja na temelju etničke i vjerske pripadnosti, razarajući vjerske centre i sistematski progoneći manjinske zajednice”, upozorava se u izvještaju pod nazivom “Vladavina terora: živjeti pod ISIL-om u Siriji”.

ISIL “odsijeca glave, strijelja, kamenuje muškarce, žene i djecu na javnim mjestima u gradovima i u selima na sjeveroistoku Sirije”, dodaje se u tom izvještaju na 20 stranica. Trupla žrtava najčešće tri dana vise na krstu, a glave su im nabodene na ograde parkova “kao upozorenje stanovnicima da će trpjeti posljedice ako ne budu poslušni”.

U izvještaju se ističe da su vođe grupe, koji su uglavnom strani državljani, “lično odgovorni za te zločine” i zahtijeva se od međunarodne zajednice da ih počne kažnjavati “uvođenjem mehanizama kako bi krivično odgovarali, pa i pred Međunarodnim krivičnim sudom”.

Da bi se na ICC-u mogla podnijeti tužba, potrebna je rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti, što je Rusija uvijek odbijala kada je riječ o sirijskoj vladi.

U izvještaju se osuđuju i napadi na žene i na djecu. Spominje se slučaj 153 kurdska djeteta u dobi od 14 do 16 godina koji su 29. maja oteti i oslobođeni nakon pet mjeseci nakon svakodnevne indoktrinacije, a djeca koja su to odbijala bila su grubo pretučena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO