Rat obavještajaca i vojske u Izraelu

Svjedočenje Shin Beta izazvalo je ogromne reakcije (EPA)
Svjedočenje Shin Beta izazvalo je ogromne reakcije (EPA)

Piše: Wadih Awawdeh 

Posljedice zadnjeg rata na Gazu prevazišle su političke i medijske krugove i doprle duboko u osjetljive institucije u Izraelu. Tako su započela prebacivanja krivice između obavještajnih službi i vojske zbog neuspjeha u borbi protiv oružja otpora, njihovih tunela i planova.

Već drugi dan Izrael svjedoči do sada neviđenim žučnim raspravama i javnim razmjenama optužbi između vojske i unutrašnje obavještajne službe (Shin Bet) vezano za propali rat na Gazu, zbog čega je premijer Benjamin Netanyahu bio primoran intervenirati i upozoriti obje strane da zaustave ova prepucavanja.

Ovo je uslijedilo nakon što je izraelski Kanal 2 u srijedu navečer emitirao istragu u kojoj visoki komandanti Shin Beta otkrivaju kako su upozorili vojsku, na temelju svojih informacija koje im je obezbijedila arapska strana u januaru, za namjere pokreta Hamas da započne rat u julu 2014.

Svjedočenje Shin Beta izazvalo je ogromne reakcije, nastale kao posljedica opće atmosfere koja vlada u Izraelu zbog propuštene prilike, budući da skupim ratom nisu ostvareni zacrtani ciljevi, kao i da je palestinski otpor pokazao veću spremnost i efikasnija borbena sredstva.

Svjedočenja koja su iznijeli neki komandanti Shin Beta – čiji je identitet ostao sakriven – dio su prepucavanja između ove dvije strane nakon što je okončan rat na Gazu.

List Haaretz je u septembru otkrio da su buknule rasprave između ove dvije strane na sastanku Vlade poslije dogovora o prekidu vatre, koji je doveo do završetka rata nakon 50 dana njegovog trajanja.   

Na toj sjednici je izbio sukob između Yoram Cohena, načelnika obavještajne službe Shin Beta, i generala Aviva Kochavija, šefa vojne obavještajne službe, koji je negirao da je vojska početkom godine dobila informacije o odluci Hamasa da započne rat u ljeto.

Crvena linija

Benny Gantz, načelnik Generalštaba izraelske vojske, smatra da izjave Shin Beta emitirane u okviru televizijskog programa predstavljaju prelazak crvene linije, te je direktno napao njihovog šefa.

U pismu pod naslovom „O istini i povjerenju“ upućenom premijeru, Gantz pobija navode Shin Beta i optužuje ih za nedostatak odgovornosti.

Kao prvi korak, Netanyahu saziva sastanak u svom uredu, kojem prisustvuju ministar odbrane Moshe Ya'alon, Gantz i Cohen, gdje je pozvao sukobljene strane da preuzmu odgovornost i zabranio im obraćanje medijima.

Amos Harel, vojni komentator lista Haaretz, smatra da je nastao duboki razdor u odnosima između vojske i Shin Beta, koji se nadovezuje na njihova neslaganja iz prošlosti, poput onoga što se desilo nakon zarobljavanja izraelskog vojnika Gilada Shalita, 2006. godine.

O njihovom javnom prepucavanju Harel kroz sarkazam kaže kako je to sada važnije od sukoba sa Palestincima. Dalje nastavlja podrugljivo: „Kada bukne rat među Jevrejima, Arapi mogu čekati.“ 

U pojašnjenju za Al Jazeeru kaže da je ovo posljedica profesionalnog sukoba nastalog između vojske i Shin Beta tokom rata. To se zatim pretvorilo u rasprave koje su posebno buknule nakon završetka rata. Izrazio je svoju zabrinutost od širenje virusa „samodopadljivosti“ u sigurnosnim službama.

Yossi Melman, obavještajni analitičar, smatra da je trenutna kriza zapravo kulminacija napetosti i loših odnosa između njih, koji traju već godinama.

Istakao je da je Shin Bet pružio veoma važne informacije vojsci, koje su joj pomogle da postigne uspjehe na terenu, no ova druga strana ih je pripisala samo sebi, kroz davanje informacija medijima, zaboravljajući na ove prve.

Rat i prevara

Smatra kako je saradnja bez presedana između Shin Beta i televizijskog Kanala 2 nastala s ciljem da se isprave nepravde, možda i da se izmire veliki računi sa vojskom, istakavši kako je ovaj program uspio dovesti do rata između ove dvije strane.

Prema njemu, trenutna kriza prijeti saradnji između ove dvije službe u vrijeme kada je ta saradnja prijeko potrebna i zbog bojazni da može nastupiti treća Intifada. Izrazio je strah od tendencije da „ego“ preuzme kontrolu i nadvlada nad općim interesima.

Roni Ben-Yishai, analitičar i bivši vojni oficir, kaže da razlog krize između ove dvije službe počiva na pitanju prestiža svake od njih i natjecanja njihovih lidera za prva mjesta i ordene.

Međutim, Yishai kaže da nije izgledna mogućnost pogoršanja krize koja bi mogla prouzrokovati ozbiljan raskol u odnosima i saradnji između vojske i obavještajne službe, naglašavajući da javno mnijenje i mediji neće dozvoliti da se ta saradnja ugrozi, posebno nakon intervencije Netanyahua.

Nakon sastanka sa Netanyahuom, Shin Bet je izdao pojašnjenje kojim se pokušala smanjiti napetost sa vojskom, rekavši da su informacije date vojsci početkom godine ukazivale na pripreme u Gazi, kao uvoda za mogući rat protiv Izraela.

Shin Bet je negirao postojanje upozorenja o sigurnom izbijanju rata sa Hamasom u julu, objašnjavajući da su njihove informacije ukazivale samo na to da Hamas planira veliku akciju koja bi mogla dovesti do rata.

U saopštenju se dodaje da je Shin Bet bio svjestan postojanja nekoliko tunela, ali da nisu imali potpune informacije, koje su otkrivene tek tokom rata, uz napomenu da je saradnja sa vojskom spriječila smrt mnogih Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vojni analitičar Amir Oren tvrdi da je izraelska obavještajna služba doživjela neuspjeh nakon povlačenja, kao i zbog činjenice da nije ispravno procijenila osnovno značenje zbivanja na terenu, koja su dovela do dolaska Hamasa na vlast.

08 Aug 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO