Posjeta afganistanskog lidera Pakistanu

Ghani se također nada da će mu ova posjeta pomoći u pronalasku načina za oživljavanje mirovnih pregovora sa talibanima (AFP)

Novi afganistanski predsjednik Ashraf Ghani doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Pakistanu s ciljem poboljšanja odnosa dvije države, često opterećene međusobnim sumnjama i optužbama, prenose agencije.

Pakistanska državna televizijska stanica navodi kako je savjetnik za nacionalnu sigurnost Sartaj Aziz dočekao Ghanija na aerodromu u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu.

Očekuje se da će se Ghani sastati sa pakistanskim predsjednikom Mamnoonom Hussainom i premijerom Nawazom Sharifom, navodi agencija AP.

Pakistan i Afganistan su ključni saveznici Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv terorizma, ali su njihovi odnosi u proteklom periodu imali brojne uspone i padove.

Mir i stabilnost

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai često je okrivljivao Pakistan da skriva talibane i druge militante koji su napadali pripadnike NATO-a u Afganistanu.

Pakistan je negirao optužbe, ističući da Kabul mora poduzeti dodatne korake kako bi bolje kontrolirao prekogranične napade.

U četvrtak je glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Tasnim Aslam kazao kako će tokom Ghanijeve posjete, njegovog trećeg putovanja u inostranstvo otkako je postao lider Afganistana u septembru, dvije strane razgovarati o mnogim pitanjima, uključujući unapređenje ekonomske saradnje, graničnu sigurnost i borbu protiv terorizma.

„Mir i stabilnost u Afganistanu su od vitalnog interesa Pakistana“, rekao je Aslam.

Proces pomirenja

Ghani se također nada da će mu ova posjeta pomoći u pronalasku načina za oživljavanje mirovnih pregovora sa talibanima i da Pakistan može nagovoriti pobunjenike da se uključe u proces pomirenja.

Aslam je istakao kako zvanični Islamabad podržava „proces pomirenja koji vodi i čiji je nositelj Afganistan“.

Pakistan je u proteklih desetak godina uhapsio veliki broj talibanskih lidera, od kojih je većina kasnije oslobođena kako bi se poboljšao mirovni proces.

Zvanični Islamabad je također istakao kako će uraditi sve što može kako bi osigurao mir u regiji.

Sam Pakistan je bio žrtva nekoliko napada.

Razljućeni podrškom SAD-u države, pakistanski talibani i drugi militanti su ubili na hiljade civila i pripadnika snaga sigurnosti u bombaškim i napadima vatrenim oružjem u proteklim godinama, podsjeća AP.

Izvor: Agencije