Cameron: Sankcije Rusiji mogle bi se povećati

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju za slanje vojnika i oružja kako bi pomogla separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini (AFP)

Ruske akcije u istočnoj Ukrajini su neprihvatljive i mogle bi dovesti do većih sankcija od SAD-a i Europske unije, izjavio je u petak britanski premijer David Cameron u Australiji.

“I dalje se nadam da će Rusi shvatiti da treba dopustiti Ukrajini da se razvija kao samostalna i slobodna zemlja, slobodna u donošenju svojih odluka”, rekao je Cameron na konferenciji za novinare u Canberri, kako prenosi Hina.

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju za slanje vojnika i oružja kako bi pomogla separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, koji su pokrenuti novu ofenzivu u sukobu u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi.

SAD je upozorio Rusiju da bi je zapad mogao kazniti za njezinu “vojnu eskalaciju” krize.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Ako Rusija zauzme pozitivan stav prema ukrajinskoj slobodi i odgovornosti, moglo bi doći do uklanjanja sankcija, ali ako će Rusija utjecati na daljnje pogoršanje situacije, sankcije bi se mogle pojačati. To je vrlo jednostavno”, zaključio je David Cameron.

U svom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a, američka veleposlanica pri UN-u, Samantha Power, u četvrtak je izjavila da je NATO primijetio rusku vojsku kako ulazi u Ukrajinu proteklih dana.

“Ako je ovo nešto što ste čuli više puta, onda to sigurno nije bez osnova”, kazala je Power.

Dodala je da se situacija promijenila, ali da suština problema ostaje ista: Rusija ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Međunarodne sankcije opteretile su rusku ekonomiju.

Kriza povjerenja u rusku rublju smanjila je njezinu vrijednost za više od 10 posto u odnosu na dolar prošloga tjedna.

Zabrinutost ne uzrokuje samo valuta. Pet najvećih ruskih kompanija izgubilo je više od 100 milijardi dolara tržišne kapitalizacije od početka ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije