Borci na stranim ratištima gube britanske pasoše

Cameron: Uskoro ćemo uvesti novi protivteroristički zakon u Velikoj Britaniji (AP)

Britanski premijer David Cameron objavio je planove po kojima će se oduzimati pasoši onim državljanima Velike Britanije koji su pristalice raznih grupa, kao što je Islamska država Irak i Levant (ISIL) i spriječiti njihov povratak sa stranih ratišta.

Cameron je predložio zabrane slijetanja onim aviokompanijama koje ne uspiju poštovati londonske liste zabrana letenja.

„Uskoro ćemo uvesti novi protivteroristički zakon u Velikoj Britaniji“, istakao je britanski premijer tokom govora pred australskim Parlamentom prije odlaska na samit grupe G20 u Brisbaneu, dodavši kako „nema izbora kada je riječ o ovakvim stvarima“.

„Policija na aerodromima će dobiti nova ovlaštenja da oduzima pasoše, sprečava osumnjičene da putuju i zaustavi povratak britanskih državljana osim ako se to ne dešava po našim pravilima. Također, tu su i nova pravila za aviokompanije koje se ne budu držale naših listi zabrana ili mjera sigurnosti za slijetanje u Veliku Britaniju.“

Blokada povratka

Procjenjuje se kako se 500 Britanaca bori u Iraku i Siriji, objema državama gdje traje velika ofanziva grupe ISIL.

Britanski mediji navode kako zakon, koji će biti predstavljen Parlamentu ovog mjeseca, blokira pojedince u povratku iz Sirije i Iraka u Veliku Britaniju na najmanje dvije godine, osim ako se ne slože sa veoma strogim mjerama.

U tim mjerama bi mogao biti povratak u Veliku Britaniju uz pratnju, a potom bi slijedilo istraživanje, prijavljivanje u uvjetima sličnim izlasku iz zatvora uz kauciju i kursevi za „deradikalizaciju“.

Graničarima i policiji na aerodromu će također biti date nove ovlasti da oduzimaju pasoše ukoliko na nekoga sumnjaju da planira putovati kako bi se pridružio borbama.

Velika Britanija je u septembru podigla stepen opreza na teroristički napad na „ozbiljan“ što znači da se smatra kako je „veoma moguć“ napad zbog strahova nastalih dešavanjima u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije