Audiosnimak ISIL-a zaintrigirao javnost

SAD ne može potvrditi vjerodostojnost audiosnimka (EPA)
SAD ne može potvrditi vjerodostojnost audiosnimka (EPA)

Nekoliko dana nakon zračnih udara u Iraku, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je audiosnimak u kojem navodno govori njihov vođa Abu Bakr al-Baghdadi.

U  sedamnaestominutnoj poruci čovjek, koji je navodno Baghdadi, nije se osvrnuo na borbu protiv vođa ISIL-a, ali je spomenuo neuspjeli “krstaški rat“.

On se također osvrnuo na razvoj događaja nakon zračnih udara, uključujući zavjet grupe Ansar Beit al-Maqdis na lojalnost ISIL-u.

Vjeruje se da je audiosnimak snimljen u zadnjih 36 sati.

Nema potvrde o vjerodostojnosti

Koalicija za borbu protiv ISIL-a predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, započela je zračne udare na vođe ISIL-a  u blizini Mosula, nakon čega su objavljene spekulacije da je Baghdadi povrijeđen.

Al Jazeerin reporter Imran Khan javio je iz Bagdada da je bitno vrijeme objave audiosnimka.

“Od subote kruže glasine da je Baghdadi povrijeđen ili mrtav. ISIL je odbacio ove navode i ovo treba da služi kao dokaz da je on živ“, izvijestio je Khan.

Glas na audiosnimku se podudara sa Baghdadijevim glasom na ranijim snimcima, ali nema drugih dokaza koji bi potvrdili da je to stvarno on.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je izjavila da ne može potvrditi da li se na snimci stvarno radi o Baghdadiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U žestokom napadu izraelskih kopnenih snaga poginulo je 87 civila. Na izraelskoj strani 13 vojnika. Međutim, intenzitet napada ne jenjava. Štoviše, Izrael šalje pojačanje u ljudstvu i tenkovima. Od početka izraelske ofenzive u ovih 13 dana ubijeno je 425 Palestinaca, među njima više od stotinu djece. Tokom dvosatnog primirja, reporter Al Jazeere u Wael Dahdouh […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO