Uskoro klinička ispitivanja lijeka za ebolu

U ispitivanjima lijekova će sudjelovati dobrovoljni pacijenti (AFP)

Međunarodna medicinska organizacija Ljekari bez granica (MSF) je saopćila da u Zapadnoj Africi pokreće klinička ispitivanja tri lijeka za ebolu.

U ispitivanjima će sudjelovati dobrovoljni pacijenti, a počet će u decembru na dva mjesta u Gvineji i jednom, vjerojatno u Liberiji.

Rezultati se očekuju najkasnije u martu, prenosi Hina.

MSF je obznanio da će organizirati testiranja antivirusnih lijekova Favipiravira i Brincidofovira te dva tretmana u kojima se koristi krv i krvni serum osoba koje su preživjele ebolu zbog antitijela koja sadrže.

Ti su tretmani odabrani za testiranje zato što bi bili dostupni za primjenu na pacijentima čim testiranja pokažu pozitivne rezultate, rekla je koordinatorica MSF-a za ebolu Annick Antieres, dodavši da je cilj značajno smanjiti stopu smrtnosti u roku od 14 dana.

U testiranja su uključene i međunarodne naučna institucije te Svjetska zdravstvena organizacija.

Ukinuto vanredno stanje

Predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf objavila je da ukida vanredno stanje uvedeno u augustu u sklopu borbe protiv epidemije ebole i upozorila da “borba nije završila”.

“Informirala sam čelnike skupštine da neću tražiti produženje vanrednog stanja”, određenog 6. augusta, rekla je Sirleaf u izjavi objavljenoj na radiju i televiziji i dodala da je noćni policijski sat pomaknut za jedan sat, od ponoći do šest ujutro.

Uz više od polovine od blizu 5.100 umrlih od epidemije u Zapadnoj Africi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ocijenila da je Liberija ebolom najpogođenija zemlja, ali da se širenje virusa bitno usporilo u posljednjih mjesec dana.

“Završetak vanrednog stanja ne znači da je borba protiv ebole završila”, rekla je predsjednica Sirleaf.

Izvor: Agencije