Ukrajina: Nećemo prekidati primirje na istoku

Ukrajinske vlasti poručile su kako nemaju namjeru prekidati primirje na istoku države, dok iz Moskve stižu optužbe kako se Kijev nije uspio pridržavati dogovora o primirju.

Rusija negira slanje vojnika i vojne opreme u Ukrajinu.

Zbog situacije u Ukrajini sinoć je zasjedalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U svom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a, američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power izjavila je da je NATO primijetio rusku vojsku kako ulazi u Ukrajinu u zadnjih 48 sati.

“Ako je ovo nešto što ste čuli više puta, onda to sigurno nije bez osnova”, kazala je Power.

Dodala je da se situacija promijenila, ali da suština problema ostaje ista: Rusija ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Opasna propaganda

Ovo je bio 26. hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem se raspravljalo o Ukrajini, a da se nije došlo do konkretnog zaključka.

Ruski predstavnik u UN-u, Alexander Pankin, upozorio je da se sastanci Vijeća ne bi smjeli pretvoriti u “lakrdiju“.

On je također optužio članove Vijeća da vode opasnu propagandu protiv Rusije.

Vijeće sigurnosti se od početka ukrajinske krize nekoliko puta sastajalo, ali ništa konkretno nije poduzeto zato što Rusija, kao stalna članica, ima pravo na veto.

Vojne akcije sada nepotrebne

Reporter Al Jazeere Rory Challands je izvijestio da već sedmicama novinari, analitičari, pa čak i pripadnici OSCE-a viđaju velike konvoje vojne opreme da ulaze u Ukrajinu.

“Ovo ne može biti slučajnost. NATO je izgubio strpljenje prema Rusiji i pitanje je da li će se ruska vojska i njihovi tenkovi nalaziti u Kijevu i do Nove godine“, izvijestio je Challands.

No, svi su složni u tome, da je sada najgore vrijeme za vojne akcije na obje strane, a Al Jazeerin reporter James Bays u New Yorku je prenio mišljenje UN-a, koje nije pozitivno.

Oni smatraju da je situacija alarmantna.

Prema navodima UN-a, od aprila 2014. godine u istočnoj Ukrajini više od četiri hiljade osoba je izgubilo živote.

Izvor: Al Jazeera i agencije  


Povezane

Sjedinjene Američke Države i Rusija razmjenjivat će informacije o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici, dogovorili su državni sekretar  SAD-a i ruski šef diplomacije na marginama ekonomskog foruma u Pekingu. Na jučerašnje optužbe Kijeva, da Rusija šalje tenkove i trupe kao ispomoć separatistima, Lavrov odgovara – nemam informacija o tome.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO