Uhapšen doktor iz ‘logora za sterilizaciju’

Prema podacima UN-a, Indija je vodeća u svijetu u zahvatima sterilizacije žena (Reuters)
Prema podacima UN-a, Indija je vodeća u svijetu u zahvatima sterilizacije žena (Reuters)

Indijska policija uhapsila je R.K. Guptu, ljekara koji je u subotu obavio postupak sterilizacije nad 83 žene nakon čega ih je 13 umrlo, a više desetaka hospitalizirano zbog komplikacija nakon zahvata, javljaju u četvrtak agencije i ističu da taj najnoviji slučaj otkriva zastrašujuću sliku indijskih „logora za sterilizaciju“.

Gupta je operacije podvezivanja ili potpunog presijecanja jajovoda izvodio u indijskoj državi Chhattisgarh u sklopu programa planiranja porodice što su ga organizirale indijske vlasti kako bi se smanjili rast populacije.

Operacije su obavljene tokom vikenda u selu Pendari čiji su stanovnici izašli na ulice tražeći sankcije protiv doktora i medicinskog osoblja.

„Doktor je uhapšen i poslijepodne će izaći pred sudiju“, kazao je policijski zvaničnik Pawan Deo.

Sterilizacija žena redovno se organizira u raznim indijskim državama u sklopu državnog programa kontrole rađanja u državi s više od 1,2 milijarde stanovnika.

Prošle je godine sterilizirano četiri miliona ljudi, većinom žena jer se vazektomija, podvezivanje sjemenovoda, puno rjeđe provodi iako je taj zahtjev jednostavniji i znatno manje kompliciran od oba postupka koja se izvode nad ženama.

Improvizirane klinike

Ženama u Indiji koje se podvrgnu zahvatu isplaćuje se oko 1.400 rupija (nešto više od 19,50 eura), a neke lokalne državne uprave često nude pogodnosti poput starih automobila ili električnih uređaja, nastojeći na taj način potaknuti što veći odziv.

Nije neuobičajeno da se takve operacije izvode širom Indije u improviziranim klinikama, mračnim sobičcima s krvavim plahtama na krevetima koje se ne mijenjaju tokom brzinski izvedenih zahvata od bukvalno dvije minute.

Stoga ne čudi da je Gupta u dva i pol sata izveo 83 operacije iako po vladinim uputama ne bi smio izvesti više od 30 operacija u jednom danu.

No, dok su ruralni „logori za sterilizaciju“, kako iz naziva agencija Reuters, možda normalna pojava u Indiji, druge države i to ne samo one bogate, gledaju u zastrašujući prizor: hirurška oprema često je nesterilizirana, iste igle se koriste više desetaka puta, a pacijenti koji se oporavljaju od operacije ponekad se probude na prljavom podu.

„Sve dok se ne promijeni pristup tom problemu, ali dok ne dođe i do kulturoloških promjena mogu zamisliti da se to ponovo dogodi“, kazao je Kwerry McBroom, direktor Inicijative za reprodukcijska prava pri Mreži ljudskih prava u New Delhiju.

Lažni i otrovni lijekovi

Preliminarna istraga daje naslutiti da su žene preminule zbog kontaminiranih instrumenata ili lažnih lijekova koji su jeftini, ali loši te čak i opasni po pacijenta.

Tržište lijekovima, ponekad i otrovnim, upravo buja jer su i zarade veće nego one od krijumčarenja oružja ili droge.

„Moja žena nije rekla ni meni niti porodici da će se podvrgnuti operaciji“, kazao je 42-godišnji Ramavtar Suryavanshi čija je žena satima povraćala prije nego što je umrla.

„Zdravstveni radnik ju je odveo na operaciju i rekao da će dobiti novac“, dodao je. Ostao je s petero djece, a najmlađe ima tri mjeseca.

Oko polovine indijskih parova koristi neku vrstu sterilizacije. Od njih, više od tri četvrtine se oslanja na sterilizaciju žena, objavio je UN.

Ovo nije prvi sličan slučaj u Indiji. U januaru 2012. tri su osobe uhapšene u državi Bihar nakon što su u samo dva sata obavile sterilizaciju brojnih žena na otvorenom prostoru i bez anestezije.

Prema podacima UN-a, Indija je vodeća u svijetu u zahvatima sterilizacije žena, s 37 posto ukupno obavljenog broja sterilizacija u svijetu.

No ta masovna državna kampanja nije ostvarila željeni učinak budući da je broj stanovnika Indije u posljednjem desetljeću porastao za 17,6 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO