Obama traži milijarde za borbu protiv ISIL-a

Američki predsjednik Barack Obama od Kongresa traži dodatnih 5,6 milijardi dolara za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), te veće ovlasti.

Sjedinjene Američke Države do sada su potrošile milijarde dolara poreznih obveznika na zračne napade na položaje te grupe, ali i na naoružavanje Kurda na sjeveru Iraka te opozicionih boraca u Siriji.

Iračka vojska odnijela je tek nekoliko pobjeda nad ISIL-om. Za to vreme, 50 američkih vojnih savjetnika u zračnoj bazi Al Asad u provinciji Anbar provjerava mogućnosti za treniranja novih iračkih kopnenih snaga.

SAD proširuje misiju pomoći i treninga u Iraku slanjem novih 700 stručnjaka u regionalne vojne baze. Još 800 njih biće upućeno da bi unaprijedili borbene vještine postojeće vojske. Pentagon insistira da je riječ o misiji podrške i ničemu više.

Glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby je kazao: “Ne namjeravamo poslati trenere na bojno polje zajedno s jedinicama koje trenutno obučavaju. Ništa se nije promijenilo u našoj politici i neće biti ponovnog slanja američkih trupa u borbena dejstva u Iraku.”

Do sada je Pentagon trošio osam miliona dnevno na zračne napade na položaje ISIL-a. Samo od početka novembra na zračne udare i podršku Kurdima u Iraku potrošeno je 728 miliona dolara.

Nezavisne procjene kažu da je u istom periodu potrošeno 1,2 milijarde dolara. Bijela kuća sada traži dodatnih 5,6 milijardi kako bi proširila operacije.

Skroman zahtjev

Zahtjev djeluje krajnje skromno, kada se uporedi sa 87 milijardi dolara, koliko je administracija predsjednika Georgea Busha tražila 2003. godine da bi započela rat u istoj zemlji.

Cijela ta operacija, sve do povlačenja američkih trupa, koštala je šest triliona američkih dolara. Ipak, administracija predsjednika Obame dobro zna da je traženje novca od Kongresa osjetljiva stvar.

“Sjedinjene Američke Države neće biti odgovorne za finansiranje cijele misije u Iraku. Očekujemo učešće vlade te zemlje i drugih zemalja članica koalicije”, rekao je Kirby.

Mnogi u Americi pitaju se planira li administracija da okonča misiju u Iraku. Ako planira, onda kasni za onim što je obećala, tvrde analitičari.

Lawrence Korb iz Centra za američki progres je kazao: “Oni jednostavno ne mogu ni predvidjeti kada će biti kraj. Ono što pokušavaju uraditi je da Iraku daju dovoljno vremena i prostora da sam može poduzeti akcije.”

Obamina administracija kaže da će biti potrebne godine da se pobijedi ISIL. Stručnjaci, pak ,tvrde da će izazov biti pobijediti tu oružanu grupu, a ne poslati kopnene trupe.

Izvor: Al Jazeera