Južna Koreja u tišini zbog prijemnih ispita

Tokom ispita iz engleskog jezika bilo je zabranjeno slijetanje i uzlijetanje aviona (EPA)
Tokom ispita iz engleskog jezika bilo je zabranjeno slijetanje i uzlijetanje aviona (EPA)

Više od pola miliona južnokorejskih srednjoškolaca pristupa danas prijemnom ispitu za koledž, koji prate jedinstvene mjere čiji je cilj omogućiti odvijanje ispita na vrijeme i u tišini.

Blizu 640.000 kandidata prijavljeno je za ispit koji podrazumijeva provjeru znanja iz korejskog i engleskog jezika, matematike te društvenih i prirodnih nauka, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, prenosi Hina.

Kako bi se ispit odvijao u potrebnoj tišini, saobraćaj je obustavljen u krugu od 200 metara oko 1.216 ispitnih centara širom zemlje, a uredi državne uprave radili su sat dulje u cilju bolje organizacije ispita.

Obustavljeni letovi

Podzemna željeznica uvela je vanredne linije, a i policija je kandidatima koji su kasnili na ispit pomogla da se prevezu do ispitnih centara.

Poslijepodne, tokom ispita iz engleskog jezika u trajanju od 40 minuta, bilo je zabranjeno slijetanje i uzlijetanje aviona, kako njihova buka ne bi ometala koncentraciju kandidata, objavilo je Ministarstvo obrazovanja Južne Koreje.

Rezultati ispita bit će poznati 27. novembra.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Moderne tehnologije već su izmijenile način na koji komuniciramo i primamo informacije. Međutim, Južna Koreja otišla je korak dalje. Ta država napravila je takozvanu ‘pametnu’ školu koja se koristi tehnologijom kao ni jedna do sada. Senzor na ulazu bilježi svaki dolazak učenika, tako da roditelji putem interneta mogu vidjeti kad im je dijete stiglo u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO