Japan čeka na odluku premijera

Predsjednik japanske vlade Shinzo Abe vjerojatno je već donio odluku o raspisivanju prijevremenih izbora, prema izjavi jednog zastupnika vladajuće stranke koju su mediji prenijeli u četvrtak, nakon što su objavljene procjene da bi Abe mogao odgoditi nepopularnu odluku o poreznoj povišici i raspisati izbore.

Abe je u utorak izjavio kako nije donio odluku o izborima, a njegov glasnogovornik u srijedu je rekao kako se tek treba donijeti odluka o porezu na dodanu vrijednost, koja bi mogla poremetiti najavljeni gospodarski oporavak.

Todamori Oshima, bivši zamjenik predsjednika vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP), izjavio je međutim da je Abe po svoj prilici donio odluku.

“Čini se da je premijer Shinzo Abe naposlijetku donio odluku i valja uzeti u obzir da je odlučio poći među narod”, prenijela je agencija Jiji riječi Oshime,kako prenosi Hina.

Izbori možda već idućeg tjedna

Odgoda povišice poreza i raspisivanje prijevremenih izbora mogao bi biti pokušaj Abea da prigrabi moć prije nego što se birači predomisle.

Japanski mediji nagađaju da bi Abe mogao već idućeg tjedna pozvati na izbore, koji bi se održali idućeg mjeseca. Jedan vladin dužnosnik blizak premijerovu uredu izjavio je u utorak za Reuters da Abe vjerojatno želi odgoditi povećanje poreza.

Redovni izbori trebaju se održati 2016., ali upućeni u političke prilike u Japanu tvrde da bi Abe, čija je popularnost pala ispod 50 posto nakon skandala zbog kojih su dva ministra morala podnijeti ostavku, mogao pokušati obnoviti svoj mandat prije nepopularnih poteza iduće godine, poput ponovnog pokretanja nuklearnih reaktora ili donošenja zakona o inozemnim borbenim zadacima japanske vojske, prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Reutersov sugovornik kaže kako postoji mali rizik da bi vladajuća koalicija predvođena LDP-om izgubila većinu u donjem domu parlamenta, jer je oporbeni blok preslab, ali bi mogla izgubiti dvotrećinsku većinu koju sada ima.

Oporba: Odgoda BDP-a poraz Abeove strategije

Abe je pobijedio na izborima u prosincu 2012. s programom oživljavanja gospodarstva koji je sadržavao mješavinu vrlo jednostavne monetarne politike, izdataka i reformi.

Oporbeni političari tvrde da odgoda povećanja poreza na dodanu vrijednost predstavlja poraz Abeove strategije gospodarskog rasta.

Abe je od svog predhodnika Yoshihika Node naslijedio plan povećanja poreza na dodanu vrijednost. On međutim smatra da fiskalna reforma zahtijeva okončanje deflacije i postizanje rasta.

Abeova je vlada u travnju podigla poreznu stopu s pet na osam posto. Nakon toga je izjavio da će nakon što vidi kretanje BDP-a u trećem kvartalu odlučiti hoće li kako je planirao u listopadu povisiti porez na dodanu vrijednost na 10 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Japanska Vlada još je u dilemi šta će sljedeće godine raditi kako bi pomogla posustaloj ekonomij. Dio članova Vlade protivi se najavljenom povećanju poreza. Smatraju da bi to dodatno nagrizlo japansku ekonomiju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO