Forenzičari: Tijela ne pripadaju nestalim studentima

Uhapšene su 74 osobe, uključujući i 36 mjesnih policajaca i vođu bande Guerreros Unidos (EPA)
Uhapšene su 74 osobe, uključujući i 36 mjesnih policajaca i vođu bande Guerreros Unidos (EPA)

Tim forenzičara danas je saopćio kako DNK testovi tijela pronađenih u masovnoj grobnici krajem oktobra ne pripadaju nijednom od 43 nestalih studenata za kojima se još uvijek traga, prenosi Anadolija.

Ova činjenica je dodatni korak unazad kada je riječ o studentima koji su nestali 26. septembra u gradu Iguala na jugozapadu Meksika nakon sukoba sa policijom.

U potrazi za studentima u meksičkoj državi Guerrero otkriveno je nekoliko masovnih grobnica pokraj Iguale.

Nasilni protesti  često izbijaju u Guerreri od petka kada je od jedan meksički advokat kazao da su tri osumnjičenika priznala ubistvo više od 40 studenta čija su tijela potom zapalili u Coculi blizu Iguale.

Vlasti su nakon ovih informacija na pomenutom području pronašli šest vreća sa ljudskim ostacima koji su poslani na forenzičku analizu u Austriju.

Masovni neredi 

Gotovo 500 maskiranih studenata i članova sindikata nastavnika CETEG provalili su danas u praznu zgradu Parlamenta meksičke države Guerrero, drugog dana nasilnih protesta zbog 43 nestala studenta, a za koja se pretpostavlja da su ubijena, javlja Hina.

Bijes je usmjeren protiv vlasti u državi Guerrero, koje su prema njihovu mišljenju učilile premalo kako bi rasvijetlile taj zločin.

U Chilpancingu, glavnom gradu te države na jugu Meksika, demonstranti su upali u kancelarije Ministarstva obrazovanja, iznijeli namještaj i dokumente i zapalili ih pred zgradom.

Nasilje se nastavilo dan nakon što je zapaljeno sjedište vladajuće Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).

Federalno državno tužilaštvo prošle sedmice objavilo da su dvije osobe, za koje se pretpustavlja da su pripadnici bande Guerreros Unidos, priznale ubistvo  43 studenta koji su nestali 26. septembra u Iguali.

Vlasti istražuju njihove tvrdnje da su zapalili tijela žrtava.

Nestali, u dobi između 15 i 25 godina, bili su polaznici Učiteljske akademije. Svjedoci tvrde da ih je policija zaustavila i odvela dok su putovali autobusom. Navodni članovi bande rekli su istražiteljima da su policajci predali studente bandi.

Briga za javnu sigurnost u 15 općina

Gradonačelnik obližnjeg grada Iguale i njegova supruga uhapšeni su pod optužbom da su naredili masakr studenata.

Meksička ambasada u Washingtonu saopćila je da su događaji u Iguali “barbarski, tragični, bolni i neprihvatljivi”. Ambasada je u saopćenju objavila mjere koje su vlasti poduzele kao reakciju na te događaje.

Meksičke federalne snage sigurnosti i vojska preuzele su brigu za javnu sigurnost u 15 općina u Guerreru, saopćila je Ambasada.

Sve mjesne policijske snage uklonjene su sa svojih dužnosti i poslane na dodatnu obuku. Uhapšene su 74 osobe, uključujući i 36 mjesnih policajaca i vođu bande Guerreros Unidos, njenog finansijskog sekretara i još nekolicinu članova.

Prema navodima Ambasade, trojica uhapšenih muškaraca priznala su da su otela i ubila grupu mladića. Njihovo je priznanje dovelo istragu do mjesta gdje je pronađen pepeo i ljudski ostaci, no nije bilo moguće brzo utvrditi identitet žrtava.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je u Washingtonu da se taj “grozni i barbarski zločin” mora temeljito istražiti a odgovorni za njega privesti pravdi.

Meksička vlada je objavila da u istrazi sarađuje s Međuameričkom komisijom za ljudska prava.

Komisija, koje je dio Organizacije američkih država, saopćila  je da je njen izvjestitelj za Meksiko James Cavallaro u srijedu boravio u Ciudad Mexicu kako bi izvršio pripreme za istragu.

Meksička ambasada u Washingtonu poručila je da je taj zločin “poziv na buđenje” i znak da opći sigurnosni i pravosudni napredak u Meksiku “nije još zahvatio neke općine poput Iguale i države poput Guerrera”.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Meksičke bande priznale su da su ubile i zapalile tijela 43 studenta. To je potvrdila i meksička vlada. Ranije ove sedmice uhapšeni su bivši gradonačelnik Igale i njegova supruga, zbog sumnje u povezanost s narko-bandama i naređivanja napada i otmice studenata.Međutim, porodice žrtava neće prestati s prosvjedima dok ne saznaju potpunu istinu o svojim najmilijima.

U glavnom gradu Meksika očekuju se masove demonstracije povodom nestanka 43 studenta prije više od mjesec dana. Organizatori su roditelji nestalih mladića i djevojaka. U vezi sa tim slučajem, policija je jučer uhapsila bivšeg gradonačelnika Iguale i njegovu suprugu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO