Zapaljena džamija kod Ramallaha

Džamija na okupiranoj Zapadnoj obali zapaljena je u noći na srijedu, za što se sumnjiče jevrejski naseljenici, rekli su palestinski sigurnosni izvori, prenose agencije.

“Naseljenici su podmetnuli požar u prizemlju džamije u Al Mugeiru, blizu jevrejskog naselja Shilo i ceste kojom se koriste naseljenici”, rekao je gradonačelnik Faraj Na'asan, podsjećajući da je 2012. godine bila zapaljena još jedna džamija u tom naselju.

U ovom incidentu nije bilo žrtava, javlja Reuters.

Ekstremistički jevrejski naseljenici i aktivisti radikalne desnice već godinama napadaju Palestince, izraelske Arape, muslimanske i kršćanske bogomolje, pa i izraelsku vojsku, pod sloganom “Platite cijenu”.

Taj slogan najčešće bude ispisan na mjestu počinjenja krivičnog djela, što nije bio slučaj u Al Mugeiru, dodaju palestinski sigurnosni zvaničnici.

Velika napetost

Izraelski ultranacionalisti ističu da su ovi napadi odgovor na palestinsko nasilje, ili bilo koji pokušaj izraelske Vlade da smanji širenja jevrejskih naselja.

Policija navodi da su u odvojenom incidentu nepoznati napadači tokom noći bacili zapaljivu bombu u sinagogu u naselju Shfaram, na sjeveru Izraela.

Na sinagogi je pričinjena manja materijalna šteta i nije bilo povrijeđenih.

U ovom mjestu većinom žive muslimani i kršćani.

Velika napetost vlada u okupiranom Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, uz sukobe palestinskih demonstranata i izraelskih snaga te palestinske napade.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca su u proteklih nekoliko sedmica u porastu povodom pristupa jednom od najvećih svetilišta u Jerusalemu, kompleksu džamije Al-Aqsa i prilazu brdu na kojem su se nekad nalazili biblijski hramovi.

Pojačanja izraelske vojske

Izraelska vojska je rasporedila pojačanja na Zapadnoj obali, a policija je isto učinila na čitavom izraelskom teritoriju nakon nedavnih napada u Tel Avivu i Zapadnoj obali, kada su ubijeni jedan izraelski vojnik i jedna Izraelka.

U utorak su izraelski vojnici ubili palestinskog demonstranta tokom sukoba na jugu Zapadne obale.

Od kako je najnovija runda nasilja počela prije tačno pet mjeseci, otmicom i ubistvom trojice izraelskih tinejdžera, 17 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali, navodi AFP.

Izvor: Agencije