UN: Ukrajini prijete borbe velikih razmjera

Visoki zvaničnik Ujedinjenih naroda upozorio je na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti da je se zaoštrava situacija na istoku Ukrajine, nakon izvještaja o prelasku ruskih tenkova i vojnika preko granice.

“Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti obnavljanja borbi velikih razmjera”, rekao je zamjenik Generalnog sekretara UN-a, Jens Anders Toyberg-Frandzen.

”Uz jačanje sukoba dolaze redovni izvještaji OSCE-a o prilivu velikih konvoja teškog oružja, tenkova i vojnika u područja pod kontrolom pobunjenika. U vezi s tim, nema sumnje kako neuspjeh u osiguranju rusko-ukrajinske granice ometa put ka miru. U međuvremenu, pogoršava se humanitarna situacija u dijelovima Donbasa. S teškim zimskih uvjetima očekuje se porast broja izbjeglica. Ako se sukobi intenziviraju, broj će dodatno rasti”, rekao je.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power je kazala:

”U Minsku se Rusija obavezala maknuti sve ilegalne vojne snage i opremu iz Ukrajine. No, umjesto povlačenja svojih snaga i prekidanja podrške separatistima, Rusija šalje još snaga i još opreme preko granice.”

Ukrajinski ambasador pri UN-u Jurij Sergejev rekao je da Rusija uporno krši sporazum iz Minska, te da se na istoku Ukrajine, prema njihovim saznanjima, sprema velika ofanziva.

Sergejev je kazao kako  je nakon 5. septembra Rusija slala teško naoružanje na ukrajinsku teritoriju. Šestog novembra, Ukrajina je detektirala dvije kolone, uključujući tenkove, kako ulaze u Ukrajinu, dodao je.

”Kršenjem svih sporazuma, militanti koje su podržali Rusi djeluju na raznim područjima. Militanti inspirirani Rusijom i dalje provode ofanzivu i pokušavaju da prošire područje nad njihovom kontrolom”, kazao je.

Rusija demantirala navode

S druge strane, zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u, Aleksandar Pankin, ranije je demantirao da Rusija šalje vojne snage u Ukrajinu i rekao da treba tražiti političko rješenje za krizu u Ukrajini.

”Nema alternative za inkluzivni politički dijalog”, rekao je.

Kazao je kako se ukrajinske snage grupiraju na određenim područjima u blizini Dobnasa, gdje se nalaze pobunjeničke snage.

Istakao je kako civili svakodnevno ginu, naročito na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga. Kako je kazao, u toku je sistematsko granatiranje grada Donjecka i aerodroma.

”Postoji samo jedna istina, međutim laži se mogu izreći na razlilčite načine”, rekao je Pankin.

Kasnije je ukrajinski ambasador Sergejev rekao: ”Ja se slažem s ruskim kolegom koji je rekao da riječ istina nema množine, kao ni riječ laž, međutim laž ima brojne strane”. 

U najvećem gradu na istoku Ukrajine, Donjecku, navodi AP, bilo je najtežih granatiranja u posljednjih nekoliko sedmica uprkos tome što je prije dva mjeseca potpisan dogovor o prekidu vatre i on se narušava skoro svakog dana.

Vijeće sigurnosti UN-a se povodom krize u Ukrajini koja je počela ranije ove godine, sastalo više od deset puta, ali malo šta može da preduzme zbog toga što pravo veta ima stalni član Rusija, navodi AP.

Sastanak su zatražile Sjedinjene Američke Države nakon što je NATO saopćio da su kolone ruskih tenkova, artiljerija i vojnici, ušli na istok Ukrajine u protekla dva dana, navodi AFP.

Ukrajinska vlada ranije je objavila da je Rusija “prešla crvenu liniju” i da se Kijev ponovno priprema za rat na istoku zemlje.

Glavni zadatak oružanih snaga je “priprema za borbu” u vrijeme kada proruski separatisti gomilaju snage, rekao je ministar odbrane Stepan Poltorak na sastanku Vlade u Kijevu, prenose lokalni mediji.

Premijer Arsenij Jacenjuk uvjeravao je da Vlada čini sve kako bi se situacija smirila te je optužio Rusiju i separatiste da rade suprotno, prenosi Hina.

“Svijet ne pati od daltonizma, crvena linija prijeđena je ne desetke, nego stotine puta”, rekao je premijer.

Ukrajinsko vijeće nacionalne sigurnosti kaže da separatisti i ruska vojska gomilaju snage na istoku zemlje pod njihovom kontrolom.

Separatisti su ponovno odbacili tvrdnje da posjeduju rusko oružje i objasnili da premještaju vojnike u Donjeck jer grad bombardiraju Vladine snage.

“Imamo puno oklopnih vozila koja smo zarobili od ukrajinske vojske, to su sada naši trofeji”, rekao je ruskoj agenciji Interfax Boris Litvinov, jedan od vođa pobunjenika u Donjecku.

Ministarstvo odbrane Rusije još jednom je odbacilo optužbe Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kako su na istok Ukrajine stigli ruski vojnici.

“Više puta smo naglašavali da iza redovnog praznoslovlja u Briselu o navodnom prisustvu ruskih Oružanih snaga u Ukrajini, nije bilo i nema nikakvih činjenica”, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov, a prenosi Interfax.

Agencija navodi da je Konašenkov na taj način komentirao izjavu glavnokomandujućeg Združenih oružanih snaga (ZOS) NATO-a u Evropi Philipa Breedlovea da su na istok Ukrajine stigle ruske vojne kolone.

“Već smo prestali da obraćamo pažnju na neosnovane izjave glavnokomandujućeg ZOS NATO-a u Evropi o ruskim vojnim kolonama koje je ‘uočio’, a navodno su upale u Ukrajinu”, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Rusije.

“Stiče se utisak da što manje evropska javnost vjeruje generalu Breedloveu, više se podiže nivo njegovih alarmirajućih izjava antiruskog usmjerenja”, dodao je Konošenkov.

Potvrda OSCE-a

NATO je uočio više kolona ruske vojne opreme, uključujući tenkove, artiljeriju i vojsku, koje su ušle na teritorij istočne Ukrajine u posljednja dva dana, rekao je ranije u srijedu general Philip Breedlove, u Sofiji.

“Posljednja dva dana vidjeli smo isto što je naveo i OSCE. Vidjeli smo kolone ruske opreme, prije svega ruske tenkove, rusku artiljeriju, ruski protuavionski sistem i ruske borbene trupe koje ulaze u Ukrajinu”, rekao je američki general, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Breedlove je dodao da, zasad, nije jasno o kolikom broju je riječ, ali da ima svakako više takvih kolona.

Posmatrači OSCE-a izvijestili su u utorak da su vidjeli konvoj od 43 neobilježena vojna kamiona, od kojih je pet bilo s raketnim bacačima i isto toliko s haubicama, kako idu prema Donjecku, gradu pod kontrolom proruskih snaga.

Breedlove je rekao da ga najviše brine “poroznost” ukrajinsko-ruske granice.

“Vojne snage, novac, podrška, potrepštine, oružje… idu tamo-ovamo preko granice, potpuno po volji, i to nije dobra situacija”, zaključio je on.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije ranije je saopćilo da priprema sedmi humanitarni pomoć za Donjeck i Lugansk, na istoku Ukrajine, javljaju agencije.

Zamjenik ministra Vladimir Stepanov je izjavio da se sva pomoć slijeva u Rostovsku oblast.

Stepanov je rekao da će konvoj krenuti za Donbas čim se prikupi sva pomoć, prenijela je agencija TASS.

Izvor: Agencije