UN pozvao SAD na odgovornost zbog torture

SAD je u vrijeme Busha Konvenciju protiv torture tumačio kao akt koji se primjenjuje samo unutar američkih granica (AP)

Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za borbu protiv torture pozvalo je Sjedinjene Američke Države na odgovornost zbog navoda o nasilju, počevši od transfera ljudi iz jedne zemlje u drugu koje je CIA provodila u tajnim operacijama, do brutalnosti policije i uvjeta u kojima se drže zatvorenici u zaljevu Guantanamo.

Na početku dvodnevnog zasjedanja UN-ovog Povjerenstva, čije je sjedište u Ženevi, jedan od glavnih istražitelja tog 10-članog ekspertskog tijela, Alessio Bruni pitao je američko izaslanstvo koje su konkretne mjere poduzete kako bi se primijenile „jasne upute“ predsjednika Baracka Obama protiv torture, prenosi agencije.

Mary McLeod, pravna savjetnica State Departmenta, priznala je da rezultati u borbi protiv torture u SAD od terorističkih napada izvedenih 11. rujna 2001. godine „nisu uvijek bili na visini američkih vrijednosti“, uključujući vrijednosti koje je SAD dužan poštovati u skladu s Konvencijom UN-a o suzbijanju torture.

„Kao što je predsjednik Obama priznao, prešli smo crtu i preuzimamo odgovornost za to“, rekla je McLeod, tvrdeći da SAD poduzima značajne korake kako bi ispoštovao svoje pravne obveze.

Zabraniti torturu

Tom Malinowski, pomoćnik američkog državnog tajnika, rekao je članovima Povjerenstva kako Vlada smatra da tortura, kao i okrutan, nehumani i degradirajući tretman i kažnjavanje „trebaju biti zabranjeni na svakom mjestu i u svakom trenutku, bez iznimke“.

Bijela kuća je priopćila kako američka administracija, također, sada razmatra zabranu torture nad zatvorenicima na prekomorskim područjima, uključujući zaljev Guantanamo.

Za vrijeme administracije Georgea W. Busha, SAD je Konvenciju UN-a protiv torture tumačio kao sporazum koji se primjenjuje samo unutar američkih granica, podsjeća agencija AP.

UN-ovo Povjerenstvo za borbu protiv torture odgovorno je za analizu rezultata na tom polju svih 156 država članica svjetske organizacije koje su ratificirale Konvenciju UN protiv torture.

Izvor: Agencije