U Mijanmaru otvoren summit ASEAN-a

Samit je otvorio mijanmarski predsjednik Thein Sein pozivom na veću integraciju bloka (Reuters)

Čelnici zemalja jugoistočne Azije okupili su se u Mianmaru u srijedu, na summitu Saveza zemalja jugoistočne Azije, koji će biti usredotočen na jačanje gospodarskih veza i na teritorijalne sporove u regiji.

Summit skupine koju čine Brunei, Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam, Kambodža, Laos i Mijanmar, otvorio je domaćin, mijanmarski predsjednik Thein Sein, pozivom na veću integraciju bloka.

Teritorijalni sporovi, ISIL, ebola…

Thein Sein je pohvalio članice za ostvarenje planova o Ekonomskoj zajednici ASEAN-a, koja treba biti dovršena u prosincu 2015. godine, i pozdravio dvojicu novih lidera, a to su novi predsjednik Indonezije Joko Widodo i tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha, prenosi Hina.

“Vjerujem da će vaše vodstvo ne samo donijeti veći mir, stabilnosti i blagostanje vašim narodima, već će pridonijeti jačoj integraciji ASEAN-a”, rekao je Thein Sein.

Na sastanku na vrhu raspravljat će se o sporovima između nekoliko zemalja i Kine oko teritorija u Južnokineskom moru, zatim o borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant na Bliskom istoku te o epidemiji ebole.

Stiže i Barack Obama

ASEAN mora učiniti više “za promicanje i zaštitu socijalne pravde i prava djece, žena i starih ljudi u našim društvima”, rekao je mianmarski predsjednik.

Na summitu će sudjelovati i američki predsjednik Barack Obama, koji je u Mijanmar doputovao iz Pekinga, gdje je sudjelovao na summitu Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju, kao i premijeri Indije Narendra Modi i Kine Li Keqiang, te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Na summitu će sudjelovati i čelnici Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i Rusije.

Izvor: Agencije