Hapšenja pristalica ISIL-a u Njemačkoj

U velikoj akciji sudjelovalo je više od 240 policajaca (EPA)

Njemačka policija uhapsila je devetoricu muškaraca osumnjičenih da podržavaju oružane grupe u Siriji i pretražila nekoliko kuća i stanova u jednoj od najvećih akcija protiv osoba koje se sumnjiče da podržavaju radikalne grupe u Njemačkoj do sada, objavilo je u srijedu njemačko tužiteljstvo.

U velikoj akciji u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji sudjelovalo je više od 240 policajaca.

Mirza Tamoor B. (58) uhapšen je pod sumnjom da je prokrijumčario dvojicu boraca iz Njemačke u Siriju, dok je 31-godišnji Nijemac Kais B. O. pritvoren pod sumnjom da je regrutirao trojicu potencijalnih boraca i pomogao im da odu u Siriju, objavili su savezni tužitelji.

Sumnjiči ih se i da su poslali više od 3.000 eura pomoći grupi Islamska država Irak i Levant i drugim radikalnim grupama, prenosi Hina.

Pljačkanje crkava i škola

Po tužiteljstvu u Koelnu, još sedmero njemačkih državljana u dobi između 22 i 35 godina uhapšeno je pod sumnjom da su krali po crkvama i školama kako bi pribavili novac za ISIL i druge grupe.

Policija je pretražila nekoliko desetaka kuća i stanova u nekoliko gradova i istražuje još 20 osumnjičenih pripadnika ove mreže.

Neki od njih su pod istragom da su nabavili lažne pasoše potencijalnim borcima ISIL-a i drugih grupa koji su željeli otići u Siriju.

Njemačke vlasti smatraju da je najmanje 450 ljudi otišlo iz Njemačke u Siriju, a blizu 150 se vratilo. Mnogi su pod istragom.

Izvor: Agencije