Ambiciozni klimatski planovi SAD-a i Kine

Peking: Kina i SAD zajedno proizvode blizu 45 posto svjetskog ugljen-dioksida (AFP)

Kina i Sjedinjene Američke Države, koji zajedno proizvode blizu 45 posto svjetskog ugljen-dioksida, postavili su ambiciozne ciljeve kada je riječ o emisijama stakleničkih plinova, a zvanični Peking je objavio kako će njegove emisije imati vrhunac “blizu 2030. godine”.

Ovo je prvi put da je Kina, najveći zagađivač na svijetu, postavila datum, makar i otprilike, za okončanje porasta svojih emisija.

Istovremeno je SAD postavio za cilj da smanji svoje emisije plinova koji su odgovorni za klimatske promjene za 26 do 28 posto do 2025. godine, a kao mjerna uzima se 2005. godina.

Ova deklaracija objavljena je u vrijeme kada su se susreli američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping u Pekingu.

Ograničavanje zagrijavanja

Kina će pokušati “povećati udio nefosilnog goriva u proizvodnji energije na blizu 20 posto do 2030. godine”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Prošle godine je taj udio iznosio 10 posto, ranije su objavili kineski zvaničnici.

Naučnici tvrde da se moraju poduzeti drastične mjere ukoliko planeta želi ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa, što je cilj Ujedinjenih naroda, u odnosu na predindustrijske nivoe, a neuspjeh u tome bi mogao imati strašne posljedice.

Kina i SAD će biti ključni u osiguravanju globalnog dogovora na smanjenju emisija štetnih plinova nakon 2020. godine, a taj dogovor bi trebao biti postignut u Parizu naredne godine.

Ove dvije države su dugo bile suprotstavljenje kada je riječ o globalnim ciljevima, međusobno su se optuživale da trebaju imati više odgovornosti za smanjenje količine emisija štetnih plinova.

Velika razlika

Blaire Palese, izvršna direktorica pokreta 350.org, koji promovira podizanje svijesti o klimatskim promjenama, pozdravila je kinesko-američku objavu, kazavši kako će to napraviti “veliku razliku i svi ćemo pratiti napredak”.

“Nadamo se da će napraviti pomak koji će pratiti druge države”, kazala je za Al Jazeeru istakavši kako je “nerealno očekivati okončanje korištenja fosilnih goriva”.

“Postavljanje ovakvih ciljeva šalje poruku, naročito uoči samita G20, da ovo neće biti samo promjena za okoliš, već i za poslovni sektor. To znači da će se na energiju i gorivo drugačije gledati.”

Australija će ove sedmice dočekati svjetske lidere na samitu G20.

Izvor: Al Jazeera i agencije