Sud EU-a protiv ‘socijalnog turizma’

Rumunka Elisabeta Dano žalila se jer joj je uskraćena socijalna pomoć (EPA)
Rumunka Elisabeta Dano žalila se jer joj je uskraćena socijalna pomoć (EPA)

Sud Evropske unije presudio je da država članica ima pravo da uskrati socijalne beneficije građanima druge članice koji su u nju došli samo zbog socijalne pomoći.

Zbog ekonomske krize u EU-u, javnost u više zemalja članica sve je nezadovoljnija zloupotrebama slobode kretanja, kada ljudi iz siromašnijih članica odlaze u bogatije da bi tamo dobili socijalne beneficije, što je prozvano “socijalnim turizmom”.

Presuda je odgovor na žalbu Rumunke Elizabete Dano, imigrantkinje kojoj je Njemačka odbila da isplatiti naknadu za nezaposlene, jer nikad nije ni tražila posao.

Spor Elisabete Dano i njenog maloljetnog sina Florina  protiv Jobcentra Leipzig, koji im je odobio dodijeliti osnovna davanja, vodi se pred Socijalnim sudom u  Leipzigu.

Bez dodatnih sredstava

„E. Dano nije ušla u Njemačku da bi tamo tražila zaposlenje i, iako zahtijeva temeljna davanja namijenjena za tražitelje zaposlenja, iz spisa proizlazi  da i ne traži zaposlenje. Nema stručnu kvalifikaciju i dosad nije obavljala nikakvu profesionalnu aktivnost  ni u Njemačkoj, ni u Rumuniji. Ona i njen sin žive u Njemačkoj barem od novembra 2010., a stanuju kod sestre E. Dano,  koja ih opskrbljuje osnovnim potrepštinama“, navodi se saopćenju Suda EU-a.

U presudi je navedeno da Elisabeta Dano dobiva dječiji doplatak od od 184 eura i pomoć za izdržavanje od 133 eura mjesečno, ali  da u ovom ovom predmetu nije riječ o tim davanjima.

Sud je odlučio da se državljani drugih država članica, kako bi dobijali socijalnu pomoć, mogu pozvati na pravo na jednako postupanje kao prema državljanima države članice domaćina, samo ako je njihov boravak u skladu sa uvjetima direktive „ građanin Unije“.

S obzirom da  E. Dano i njen sin ne raspolažu dodatnim sredstvima, oni se ne mogu pozvati na pravo boravka u Njemačkoj na osnovu ove direktive, zaključio je Sud.

”U tom pogledu, Sud podsjeća da, prema direktivi, država članica domaćin nije obvezna dodijeliti socijalnu pomoć tijekom prva tri mjeseca boravka. Kada je trajanje boravka dulje od tri mjeseca, ali kraće od pet godina (razdoblje o kojemu je riječ u ovom predmetu), direktiva podređuje pravo boravka osobito uvjetu da ekonomski neaktivne osobe moraju raspolagati dostatnim vlastitim sredstvima. Direktiva time želi spriječiti da ekonomski neaktivni građani Unije koriste sustav socijalne zaštite države članice domaćina za financiranje vlastitih sredstava za život”, navodi se u saopćenju Suda.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO