Kapetanu potonulog ‘Sewola’ 36 godina zatvora

Sud u Južnoj Koreji u utorak je proglasio krivim za nemar kapetana trajekta koji je potonuo u travnju, pri čemu je poginulo više od 300 putnika, te ga je osudio na 36 godina zatvora, ali ga je oslobodio optužbe za ubojstvo, za što su tužitelji tražili smrtnu kaznu.

Kapetan Lee Joon Seok (69) osuđen je zbog zanemarivanja dužnosti jer je napustio putnike na brodu koji se prevrnuo.

Glavni inženjer broda proglašen je krivim za ubojstvo jer nije pomogao dvojici kolega, članova posade, te je osuđen na 30 godina zatvora, kako prenosi Hina.

Prekrcani trajekt “Sewol” prevrnuo se dok se okretao na rutinskom putu na turistički otok Jeju.

Video-snimka posade koja napušta trajekt nakon što je dala instrukcije putnicima, uglavnom tinejdžerima, da ostane u svojim kabinama uzrokovala je snažan bijes i šok u javnosti, koja je pozivala na strogu kaznu za odgovorne.

Većina žrtava djeca i mladi

Sud je presudio da je ostalih 13 preživjelih članova posade krivo po različitim točkama optužnice, uključivo nemar, te im je dosudio kazne koje se kreću između pet i 20 godina zatvora.

“Sewol” je potonuo 16. travnja, a samo 172 osobe, od ukupno 476 putnika i članova posade, spašeno je.

Među 304 poginula, od koji su pronađena tijela njih 295, a devet se i dalje smatra nestalima, 250 bila su djeca i mladi.

Kapetan Lee, čiji je bijeg s broda snimljen, ocijenio je da je zaslužio smrtnu kaznu, ali da nije imao namjeru žrtvovati živote putnika.

“Bio sam u panici, nesposoban da bilo šta učinim”, rekao je on. “Nisam poduzeo odgovarajuće mjere, što je dovelo do gubitka mnogobrojnih života”, prenosi Fena riječi osuđenog kapetana.

Izvor: Agencije