Iračke snage zauzele grad Baiji

Iračka vojska natjerala je borce grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) na povlačenje iz središta grada Baiji, u kojem se nalazi najveća iračka rafinerija nafte, izvijestila je u utorak iračka državna televizija.

Zapovjednik vojnih snaga u tom gradu, general Abdul-Vahab al-Sadi, izjavio je da su vojne jedinice zauzele zgradu lokalne vlade i sjedište policije, prenosi Fena agenciju AP.

Grad Baiji, udaljen 250 kilometara sjeverno od Bagdada, zauzeli su tijekom ljeta pripadnici ISIL-a u sklopu invazije na sjever Iraka i područja zapadno od prijestonice provincije al-Anbar.

Vlada u Bagdadu zasad nije potvrdila navode državne televizije, ali je general al-Sadi još u subotu rekao da su njegove snage preuzele kontrolu nad većim dijelom grada.

Američki vojnici stigli na zapad Iraka

Pedeset američkih vojnika stiglo je u provinciju al-Anbar, za zapadu Iraka, kako bi pomogli iračkoj vojsci u borbi protiv skupine Islamska država Iraka i Levanta, priopćio je Pentagon.

Kako se dodaje, ti će vojnici pripremiti teren za dolazak većeg broja američkih snaga u tjednima koji dolaze.

“Mogu potvrditi da se oko 50 američkih vojnika nalazi u zračnoj bazi al-Asad, kako bi procijenili u kojoj se mjeri postrojenja mogu koristiti kao centar za pomoć i savjetovanje, za potporu iračkim snagama sigurnosti”, rekla je glasnogovornica Elissa Smith.

Ona je naglasila da oni nemaju mandat naoružavati snage koje se bore protiv ISIL-a, koji gotovo u potpunosti ima kontrolu nad tom provincijom.

“To je uloga iračke Vlade i iračkih snaga”, pojasnila je Smith, kako prenosi Hina.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je prošli tjedan da će SAD poslati kao potporu iračkim i kurdskih snagama dodatnih 1.500 vojnika.

Udvostručenje američkih snaga

Obama je također zatražio od Kongresa više od pet milijardi dolara za financiranje borbe protiv ISIL-a.

Bijela kuća je priopćila da američke trupe neće imati borbenu ulogu u Iraku, već će savjetovati i pomagati iračkim i kurdskim snagama.

Prema priopćenju Josha Ernesta, glasnogovornika Bijele kuće, Obama je dodatnim američkim snagama u Iraku odobrio da djeluju u iračkim vojnim objektima u predgrađima Bagdada i Erbila.

Dosadašnje snage su bile aktivne samo u zajedničkom operativnom centru, u kojem je bilo i pripadnika iračke vojske.

Ovim potezom SAD će udvostručiti broj svojih vojnika u toj državi.

Izvor: Agencije