Zbog ebole UN ne šalje vojnike u Liberiju

Liberija je država najteže pogođena ebolom, a do sada je u toj zemlji umrlo 2.700 ljudi od te bolesti.

Snage Ujedinjenih naroda (UN) koje su u Liberiji raspoređene 2003. godine, nakon završetka građanskog rata, neće biti zamijenjene novim, upravo zbog ebole.

Održavanje mira u Liberiji za filipinske vojnike, koji se u toj zemlji nalaze više od 10 godina, neće trajati još dugo jer je zbog epidemije ebole odlučeno da budu povučeni.

Nijedna zemlja članica UN-a nije se ponudila da ih zamijeni.

Osim Filipinaca, u Liberiji se nalaze i vojnici iz Bangladeša, koji će ostati još neko vrijeme.

“Imamo blizu 500 vojnika u Liberiji. Ne samo to. Imamo i bolnicu tamo. Zabrinuti jesmo, ali nema panike, jer smo preduzeli sve mjere da naše trupe budu sigurne”, potvrdio je Abulkalam Abdul-Momen, ambasador Bangladeša u UN-u.

Strah od novih sukoba

Sve tri afričke zemlje najteže pogođene ebolom i prije epidemije bile su suočene sa velikim izazovima.

Snage UN-a još su potrebne u Liberiji, zbog razarajućeg građanskog rata, no mirovna misija u Sijera Leoneu mogla bi biti okončana.

Gvineja je veoma siromašna zemlja koja je u nedavnoj prošlosti imala državne udare i sukobe.

“U sjedištu UN-a duboko su zabrinuti ne samo zbog epidemije ebole, već da bi zdravstvena kriza mogla ugroziti i krhki mir u regionu”, javlja Al Jazeerin James Bays.

“Ovako velika kriza, ova strašna situacija, mogla bi ugroziti vladavinu prava i stabilnost ovih zemalja. Institucije u tim zemljama još nisu jake i napetost je velika”, kaže Herve Ladsous, šef mirovnih operacija UN-a.

Savjet bezbjednosti UN-a sastaće se u narednih nekoliko dana kako bi razmotrio aktuelnu situaciju u zemljama pogođenim ebolom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Broj umrlih od virusa ebole popeo se na 4.950 od 13.241 zaražene osobe u trima najpogođenijim zemljama zapadne Afrike, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

07 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO