UN priprema plan za prekid vatre u Siriji

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad tvrdi da je spreman razmotriti prijedlog novog izaslanika UN-a Staffana de Misture o zamrzavanju konflikta u Halepu kako bi se mogla dostavljati humanitarna pomoć. I organizacije civilnog društva podržavaju taj plan.

Prema De Misturinoj inicijativi, potrebno je postići prekide vatre na lokalnom nivou, u pojedinim gradovima, a taj je plan iznio sirijskim vlastima u Damasku.

Predsjednik Al-Assad izjavio je kako je spreman razmotriti plan koji bi se trebao početi provoditi u gradu Halepu.

UN se nada da će zamrznuti sukobe u određenim područjima kako bi mogao dostaviti toliko potrebnu humanitarnu pomoć što je još jedan u nizu napora da se smanji nasilje u Siriji.

Podrška nevladinih organizacija

Predstavnica civilnog društva Rim Turkmani, aktivistica iz Homsa, kaže kako je to ono što narod želi. Ona je ranije posredovala u pregovorima o uspostavljanju primirja na lokalnom nivou.

“To je jedino što nam je uspjelo, jedino što je vratilo nadu ljudima. Najmanje 30.000 civila vratilo se u Berzeh nakon što je postignuto primirje. Sad žive mnogo bolje nego što su živjeli kao raseljene osobe. Nijedni pregovori u Ženevi, Londonu i New Yorku to nisu uspjeli”, smatra Turkmani.

Već neko vrijeme ona lobira u međunarodnoj zajednici da pruži podršku gradnji mira odozdo naviše.

“Narod je preuzeo inicijativu – pomozite im tehnički, omogućite im da vode pregovore, pružite im stručnu pomoć. Pošaljite posmatrače i mirovne snage, jer većina primirja propadne ako se pravilno ne nadzire”, dodaje.

Olakšati patnje stanovnika

Zato je narod Vaera, jedinog dijela Homsa pod kontrolom pobunjenika, od izaslanika De Misture zatražio da se lično uključi u posredovanje, ne bi li osigurao mir njihovom naselju.

Nekad je tu živjelo blizu 150.000 ljudi, no ta je četvrt već mjesecima u okruženju vladinih snaga.

Inicijativa neće zaustaviti sukobe, ali bi mogla biti prvi korak u nastojanju da se olakšaju patnje stanovnika Sirije dok ne bude postignut politički dogovor na najvišem nivou.

Izvor: Al Jazeera