UN istražuje napade na Gazu

Tokom 51 dana izraelskih napada ubijeno je najmanje 2.148 osoba (Getty Images)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon imenovao je petočlanu komisiju koja će provesti nezavisnu istragu o izraelskim napadima na zgrade UN-a u toku julskih napada na Pojas Gaze i utvrditi detalje o stradanju palestinskih civila i načinjenih materijalnih šteta tokom tih napada, javlja agencija Anadolija.

Zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara Farhan Haq saopćio je da će na čelu te istražne komisije biti holandski general Patrick Cammaert, a da su za članove imenovali Maria Vicien-Milburn iz Argentine, Lee O'Brien iz SAD-a, Pierre Lemelin iz Kanade i K.C. Reddy iz Indije.

Istražiti detalje

General Cammaert je komandant UN-ovih snaga u Kongu, a od nedavno je i u timu vojnih savjetnika sekretara Bana.

Ističući da će zadatak komisije biti da istraži detalje o izraelskim napadima na objekte UN-a u periodu od 08. jula do 26. augusta i da utvrdi pojedinosti o stradanju palestinskih izbjeglica i materijalnih šteta u tim napadima, Haq je kazao da će biti istraženi i navodi o tome da je u jednoj od škola UN-a bilo sakriveno oružje.

Haq je kazao da generalni sekretar Ban očekuje od svih strana da podrže istražnu komisiju u radu na terenu.

Izraelska vojska je 7. jula započela zračne napade na Pojas Gaze, a deset dana kasnije je počela i kopnena invazija, podržana i pomorskom artiljerijom.

Napadi su okončani primirjem dogovorenim u Kairu 26. augusta. Tokom 51 dana izraelskih napada ubijeno je najmanje 2.148 osoba, među kojima i 579 djece, a ranjeno je više od 11.000 ljudi.

Na izraelskoj strani je poginulo 67 vojnika, četiri civila i jedan strani radnik.

Mete izraelskih napada bile su i škole UNRWA-a u kojima je stradao veliki broj palestinskih izbjeglica koje su tamo potražile utočište.

Izvor: Agencije