UN istražuje napade na Gazu

Tokom 51 dana izraelskih napada ubijeno je najmanje 2.148 osoba (Getty Images)
Tokom 51 dana izraelskih napada ubijeno je najmanje 2.148 osoba (Getty Images)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon imenovao je petočlanu komisiju koja će provesti nezavisnu istragu o izraelskim napadima na zgrade UN-a u toku julskih napada na Pojas Gaze i utvrditi detalje o stradanju palestinskih civila i načinjenih materijalnih šteta tokom tih napada, javlja agencija Anadolija.

Zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara Farhan Haq saopćio je da će na čelu te istražne komisije biti holandski general Patrick Cammaert, a da su za članove imenovali Maria Vicien-Milburn iz Argentine, Lee O’Brien iz SAD-a, Pierre Lemelin iz Kanade i K.C. Reddy iz Indije.

Istražiti detalje

General Cammaert je komandant UN-ovih snaga u Kongu, a od nedavno je i u timu vojnih savjetnika sekretara Bana.

Ističući da će zadatak komisije biti da istraži detalje o izraelskim napadima na objekte UN-a u periodu od 08. jula do 26. augusta i da utvrdi pojedinosti o stradanju palestinskih izbjeglica i materijalnih šteta u tim napadima, Haq je kazao da će biti istraženi i navodi o tome da je u jednoj od škola UN-a bilo sakriveno oružje.

Haq je kazao da generalni sekretar Ban očekuje od svih strana da podrže istražnu komisiju u radu na terenu.

Izraelska vojska je 7. jula započela zračne napade na Pojas Gaze, a deset dana kasnije je počela i kopnena invazija, podržana i pomorskom artiljerijom.

Napadi su okončani primirjem dogovorenim u Kairu 26. augusta. Tokom 51 dana izraelskih napada ubijeno je najmanje 2.148 osoba, među kojima i 579 djece, a ranjeno je više od 11.000 ljudi.

Na izraelskoj strani je poginulo 67 vojnika, četiri civila i jedan strani radnik.

Mete izraelskih napada bile su i škole UNRWA-a u kojima je stradao veliki broj palestinskih izbjeglica koje su tamo potražile utočište.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO