Ohrabrujući razgovor lidera Kine i Japana

Lideri Japana i Kine održali su sastanak po prvi put od kako su preuzeli svoje dužnosti, iskazavši spremnost da okončaju spor oko otoka i japanske agresije tokom rata.

Kineski predsjednik Xi Jinping i japanski premijer Shinzo Abe susreli su se uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEC), na koji su stigli brojni svjetski lideri, javlja Al Jazeerin novinar Adrian Brown.

On je dodao kako je “rukovanje lidera jak simbol, koji bi mogao označiti tačku prekretnicu između dvije svjetske ekonomije”.

“Ovo predstavlja najznačajniji napredak na ovom samitu APEC-a, no ne treba zaboraviti kako postoji duboko neprijateljstvo između Japana i Kine”, kaže Brown.

Tokom polusatnog susreta, Abe je zatražio od Xija da se uspostavi posebna telefonska linija namijenjena sprečavanju sukoba na moru, nakon čestih sporova zbog paravojnih brodova u vodama oko otoka zbog kojih se dvije države spore.

I Japan i Kina tvrde kako mala grupa nenaseljenih otoka u Istočnom Kineskom moru pripada njima. Japanci te otoke zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu.

U međuvremenu, odnos dvije nacije dodatno su testirale rastuće tenzije o teritorijama na koje obje tvrde da polažu pravo što je, ne samo zaledilo ekonomsku saradnju dvije najjače azijske ekonomije, već je dovelo u pitanje i regionalnu stabilnost.

“Ni jedna, ni druga strana nisu olakšale onoj drugoj da se prijeđe preko otvorenih pitanja. Godine su trebale da bi se našao kompromis, a ovo je prva prilika kada će bar jedan drugom pružiti ruku i razmijeniti po koju riječ”, smatra Willem van Kemenade, poznavatelj prilika u Kini.

Dolazak Obame

Američki predsjednik Barack Obama sletio je u ponedjeljak rano ujutro u Peking, uoči samita azijsko-pacifičkih vođa u kineskom glavnom gradu, gdje su Kina i Južna Koreja već dogovorile međusobnu slobodnu trgovinu.

Obama se u Pekingu pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, japanskom premijeru Shinzou Abeu i australskom premijeru Tonyju Abbottu, koji su stigli tokom vikenda, kao i ostalim političkim vođama APEC-a, koji će razgovarati u ponedjeljak i utorak.

Na marginama sastanka, američki predsjednik će se susresti s Abbottom i indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, a očekuje se i bilateralni susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpinom u srijedu.

Jedna od ključnih tema regionalnog foruma će biti trgovina, a Sjedinjene Američke Države i Kina očekuju da se ustraje na sporazumima o konkurenciji, odnosno poslovnom takmičenju.

Smanjenje prepreka za ulaganje

Tokom sastanka na ministarskom nivou, u subotu, članice APEC-a bi trebale dogovoriti proširenje područja slobodne trgovine FTAAP na pacifičke zemlje, prenosi agencija DPA.

Reuters javlja da su kineski i južnokorejski čelnici uoči samita u ponedjeljak izjavili da su dvije zemlje “efikasno” zaključile sporazum o slobodnoj trgovini, koji će ukloniti ili značajno smanjiti prepreke za trgovinu i ulaganja između dva trgovinska diva.

Sporazum je uslijedio nakon više od dvije godine pregovora između dva susjeda, koji su se složili da međusobno otvore tržišta, iako postoji opasnost da prijedlog neće biti podržan u južnokorejskom Parlamentu.

APEC je međuvladin forum čije su članice 21 država ili regija, a nastoji promicati održivi rast i ekonomske integracije te smanjiti trgovinske prepreke diljem azijsko-pacifičke regije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO