Mediji nagađaju o ranjavanju Baghdadija

Putem Twittera Bagdadiju je poželjen brz oporavak (EPA)
Putem Twittera Bagdadiju je poželjen brz oporavak (EPA)

Abu Bakr al-Baghdadi, vođa grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) je ranjen, a njegov bliski saradnik je poginuo u zračnim napadima SAD-a, prenijela je u nedjelju iračka državna televizija.

U izvještaju nije bilo drugih detalja o stanju lidera ISIL-a.

Ranije u nedjelju, na Twitter nalogu, koji se pripisuje glasnogovorniku ISIL- a Abu Mohammedu, Baghdadiju je poželjen brz oporavak.

“Vjerujete li da će kalifat završiti mučeništvom kalife? Mi uvjeravamo narod da je Abu Bakr al-Baghdadi dobro, hvala Allahu. Molimo za njegov brzi oporavak”, napisano je na Twitteru.

Al Jazeera nije mogla samostalno potvrditi autentičnost ovog Twitter naloga.

Saveznički napad kod Mosula

Glasnogovornik američke Centralne komande, koja nadzire američke snage na Bliskom istoku, nije mogao potvrditi da li Baghdadi bio prisutan u vrijeme napada u petak u blizini grada Mosula, kada je, kako je rekao, namjerno ciljana liderska grupa.

U mrtvačnici u Mosulu dovezeno je 50 tijela ISIL-ovoh boraca nakon tog zračnog napada, rekao je službenik mrtvačnice.

Američki dnevni list Huffington Post poziva se na izjavu pukovnika vojske SAD-a Patricka Rydera, koji je informirao javnost da su saveznički avioni bombardirali kolonu od 10 vozila ISIL-a nedaleko od iračkog grada Mosul.

Avioni su projektilima zasuli kolonu.

Lokalni stanovnici su za TV stanicu Al Arabiya tvrdili da je “kalifa”, kako i sam Baghdadi zove sebe, ranjen.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Oružana grupa ISIL objavljuje snimke ubijanja novinara i humanitarnih radnika kako bi proširili strah. Ipak, nisu jedini koji koriste medije kao sredstvo rata.

Sjedinjene Američke Države odlučile su poslati dodatnih 1.500 vojnika u Irak kako bi obučavali iračke i kurdske snage.  Za to vrijeme nastavljene su sporadične borbe za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO