Izrael nastavlja rušenje palestinskih kuća

Izraelske vlasti nastavljaju da ruše palestinske kuće u predgrađu Silwan u okupiranom istočnom Jerusalemu.

U ovoj godini, broj takvih kuća porastao je za više od 80 odsto u odnosu na prošlu, a razlog je navodno da vlasnici ne poseduju građevinske dozvole.

Palestinci smatraju da je to izgovor

Međutim, Palestinci smatraju da je to samo izgovor i da izraelska vlada želi da stvori jevrejsku većinu u arapskim kvartovima Jerusalema.

Muhammed bi jutros bio u školi, da ga nije probudio zvuk izraelskih buldožera koji su mu rušili kuću.

Njegov otac  Khalil Abu Rajab, bivši izraelski zatvorenik, godinama je odvajao novac kako bi porodici sagradio dom, a u nju su se uselili prije svega 6 mjeseci.

”Kada su došli jutros u šest sati, njihov cilj nije bio samo rušenje kuće, već i srozavanje morala palestinskih boraca. Ovo je bila poruka svim puštenim palestinskim zatvorenicima. Ovim činom žele im poručiti da se neće osjećati sigurnim, gdje god da odu. I u zatvoru i van njega neće biti oslobođeni kazne. Ali, bez obzira na to, mi ne gubimo nadu u opstanak na tlu Jerusalema”, kazao  Khalil Abu Rajab

Nekoliko metara dalje, u istoj toj četvrti, suršeno je još palestinskih kuća.

Odlučni u pružanju otpora

Kvart Silwan je najbliži džamiji Al-Aqsa, a nakon nedavnih sukoba sa izraelskom policijom, tamošnji Palestinci se žale na svakodnevne napade izraelskih snaga sigurnosti.

 Smatraju kako zbog tih dešavanja kažnjavaju upravo njih.

”Palestinci u Jerusalemu žrtve su osvete. Izrael kažnjava stanovnike tog grada ručeći im kuće, gradeći neovlaštena naselja, oduzimajući im vozila i blokirajući njihovu imovinu. Sve se to poduzima s ciljem sprečavanja Palestinaca da brane džamiju Al-Aqsa. Međutim, odlučni smo u nastavljanju pružanja otpora. Ovo je naš grad i naša prijestolnica”, izjavio je savjetnik za pitanja Jerusalema u uredu palestinskog predsjednika  Ahmed Rwaidy.

Od početka godine izraelske vlasti su srušile više od 50 kuća pod izgovorom da ne posjeduju građevinske dozvole.

U brojnim slučajevima, Palestinci su prisiljeni sami rušiti svoje kuće kako ne bi morali plaćati troškove rušenja.

Izraelske vlasti im ne izdaju građevinske dozvole za gradnju novih objekata, a na mjestu njihovih porušenih – većinom grade naselja za jevrejske doseljenike.

Izvor: Al Jazeera