Filipini: Karantin za mirovnjake zbog ebole

U karantinu 21 dan po dolasku iz Monrovije, u skladu s protokolima Svjetske zdravstvene organizacije (AFP)

Više od 100 filipinskih mirovanjaka, koji se ove sedmice vraćaju iz mirovne misije u Liberiji, gdje su bili skoro godinu dana, bit će stavljeni u karantin, gdje će biti testirani na ebolu, saopćila je filipinska vojska.

Oni će biti u karantinu 21 dan, u skladu s protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je general Gregorio Catapang.

“Naši mirovnjaci ne spadaju u rizičnu kategoriju za inficiranje ebolom”, rekao je on na konferenciji za novinare u glavnoj vojnoj bazi u Manili, dva dana prije dolaska 108 vojnika, 24 policajca i zatvorska čuvara iz Monrovije.

“Naši vojnici nisu imali direktne kontakte ni s jednom osobom oboljelom od ebole. Oni su obavljali posao u sjedištu misije Ujedinjenih naroda u Liberiji”, objasnio je on, prenosi agencija Reuters.

Mjera predostrožnosti

Catapang je kazao da je UN obavio detaljan pregled mirovanjaka, a karantin je samo još jedna mjera predostrožnosti koju su uvele filipinske vlasti.

Ovo je najveća grupa koja će biti stavljena u karantin od izbijanja najnovije epidemije ebole.

Oni će doputovati u zračnu bazu u Manili u srijedu, a onda će autobusom otputovati u mornaričku bazu južno od glavnog filipinskog grada, odakle će brodom biti prebačeni na otok Caballo, mornaričku bazu koju su Amerikanci koristili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Porodice i prijatelji mirovnjaka bit će dovedeni u bazu, ali im neće biti dozvoljen direktan kontakt, izjavio je general-major Domingo Tutan, prenosi Reuters.

Bez maski

Vojska je zabrinuta zbog reakcije javnosti na povratak mirovnjaka i oni neće nositi maske i zaštitnu opremu kada dođu, kako se ne bi širila panika.

Filipinsko Ministarstvo zdravlja je obučilo nekoliko stotina medicinskih radnika i pripremilo najmanje 22 bolnice širom države za liječenje oboljelih od ebole u slučaju da ta bolest dođe do Filipina.

Od izbijanja epidemije, inficirana je 12.241 osoba, a od toga je 4.950 ljudi umrlo, uglavnom u tri zapadnoafričke zemlje koje su najviše pogođene ovom bolescću – Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, saopćio je u petak WHO, apelirajući da se provode rigorozne kontrole kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Izvor: Agencije