EKSKLUZIVNO: Bitka za najveću iračku rafineriju

Iračka vojska tvrdi da je ušla u centar Beijija, naftnog centra na sjeveru države u pokušaju da od oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) oslobodi najveću naftnu rafineriju u Iraku.

U pohodu na sjeverni dio Iraka, ISIL je taj grad zauzeo u junu, a ekskluzivne snimke poslao je Al Jazeerin reporter Imran Khan.

Još juče ISIL je Beiji čvrsto držao pod svojom kontrolom, a već danas grafiti pričaju drugu priču – zastave ISIL-a prekrivaju slogani iračkih snaga bezbjednosti, nakon što je iračka vojska zauzela veliki dio grada.

Jedna od prvih meta ISIL-ove junske ofanzive u sjevernom Iraku bila je rafinerija u tom gradu.

Posljednji uspjeh treba pripisati iračkoj vojsci i “odredu za brzo djelovanje” koji je učestvovao u akciji.

“Pozivam sve mladiće da se pridruže oružanim snagama – bilo armiji ili dobrovoljačkim brigadama. Neka udruže snage sa svojom braćom, odbrane državu i istjeraju ISIL. Ako ne budemo stupili u akciju, ISIL će se nas poraziti. Ohrabrujemo mlade da se pridruže borbi protiv ISIL-a, posebno u provinciji Salahudin jer je ona od ključnog značaja u ISIL-ovom napredovanju prema Bagdadu”, rekao je Ahmed Abd Al-Jubouri, irački ministar za pitanja provincija.

Borbe i dalje traju

I dalje se vode borbe za ostatak grada, a Al Jazeerin Imran Khan javlja kako je ISIL je u ranoj fazi sukoba uspostavio svoj štab u Beijiju, koji smatra ključnom tačkom za svoje operacije – ne samo kad je riječ o vojnoj strategiji, nego i kad je riječ o finansijskom segmentu.

“Iz Beijija su mogli voditi unosan posao krijumčarenja nafte – na kojem su zarađivali milione”, javlja Khan.

Iračke snage bezbjednosti helikopterima su istjerali ISIL iz centra grada, da bi potom vojska u grad ušla s juga i zapada.

Sljedeći veliki cilj im je rafinerija nafte koja je od grada udaljena 15 kilometara, koju i dalje kontrolišu borci ISIL-a.

Ipak, sad su odsječeni od grada i u obruču su iračke vojske.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iračka državna televizija javila da je vođa grupe Islamska država Irak i Levant ranjen, američka centralna komanda to nije mogla potvrditi.

Published On 10 Nov 2014

Grupa ISIL koristi radijske kanale kako bi doprla do ljudi, dok jedna televizija emitira propagandu protiv njih.

Published On 09 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO