Egipatska oružana grupa pridružila se ISIL-u

Grupa Ansar Beit al-Maqdis je formiran tokom Arapskog proljeća 2011. godine (AFP)
Grupa Ansar Beit al-Maqdis je formiran tokom Arapskog proljeća 2011. godine (AFP)

Najaktivnija egipatska oružana grupa Ansar Beit al-Maqdis, stacionirana na Sinaju,  priključila se organizaciji Islamska država Irak i Levant (ISIL), zaklevši joj se na vjernost na zvučnom snimku koji je u ponedjeljak postavila na Twitteru, prenosi Tanjug.

“Zaklinjemo se na vjernost kalifu Ibrahimu Ibn Awadu… koga ćemo slušati i kome ćemo se pokoriti”, čuje se na zvučnom snimku koji je objavljen na nalogu egipatske grupe na Twitteru, a te riječi su upućene lideru ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadiju, prenosi AFP.

Ansar Beit al-Maqdis je i ranije izražavao podršku ISIL-u, zbog čega duže vrijeme strahuju egipatski zvaničnici.

Prekogranični napadi

Grupa Ansar Beit al-Maqdis je formirana za vrijeme sigurnonog vakuuma koji je uslijedio nakon što je u revoluciji tokom Arapskog proljeća 2011. godine zbačen  dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Ova grupa, koja želi osvetiti ubijene pobunjenike poslije svrgavanja demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija, izvodila je prekogranične napade na susjedni Izrael, kao i napade na egipatske vojnike i policajce, navodi AFP.

Glasnogovornik egipatskog ministra unutrašnjih poslova Hany Abdel Latif rekao je da priključenje grupe Ansar Beit al-Maqdis ISIL-u ništa ne mijenja u borbi egipatskih vlasti protiv pobunjenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Oružana grupa ISIL objavljuje snimke ubijanja novinara i humanitarnih radnika kako bi proširili strah. Ipak, nisu jedini koji koriste medije kao sredstvo rata.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO