Egipat: Parlamentarni izbori naredne godine

Egipatski predsjednik saopćio je da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani naredne godine (EPA)

Predsjednik Egipta  Abdel Fattah al-Sisi  najavio da će parlamentarni izbori u zemlji biti održani u prva četiri mjeseca 2015. godine, javlja Anadolija.

On je saopćio da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani u prvom kvartalu naredne godine.

Tokom prijema predstavnika nekoliko američkih kompanija, Sisi je istakao da je Egipat napravio velike iskorake o pitanju institucije predsjednika zemlje i ustavnim reformama, a da će treći korak biti održavanje parlamentarnih izbora u prvom kvartalu 2015. godine.

Svrgavanje Mursija

Sisi je na vlast u zemlji došao prošlogodišnjim vojnim udarom i svrgavanjem s vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje Muhameda Mursija.

Do tada načelnik Generalštaba egipatske vojske Sisi je potom Mursija i njegove pristalice pritvorio i protiv njih pokrenuo brojne sudske procese.

U junu ove godine su održani mnogo osporavani predsjednički izbori na kojima je Sisi osvojio veliku većinu, a opozicija tvrdi da je izlaznost bila svega 10 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši vrhovni zapovjednik vojske Abdul Fattah al-Sisi položio je zakletvu kao predsjednik Egipta. U toku svog mandata novi predsjednik obećao je stabilnost u zemlji, koju je posljednjih nekoliko godina obilježili politički prevrati i protesti.

Published On 08 Jun 2014

Protivnici vojnog udara u Egiptu organizirali su proteste u više gradova. Ne prihvataju rezultate predsjedničkih izbora i pozivaju na novu revoluciju. Dok se nastavlja brojanje glasačkih listića, Izbornoj komisiji počele su pristizati žalbe na izborni proces.

Published On 30 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO